Svarbus įvykis: studentas atrado unikalų kosminį objektą  (0)

Kanados doktorantūros studentas atrado dvi masyvias žvaigždes su magnetiniais laukais dvinarėje sistemoje. Sistema, kurią atrado studentas Mattas Shultzas iš Queens universiteto Kanadoje, vadinama Epsilon Lupi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maždaug trečdalis mūsų galaktikoje esančių žvaigždžių, manoma, yra dvinarėse sistemose, kur dvi arba daugiau žvaigždžių skrieja aplink bendrą centrą. Jos yra labai vertingos astronomams, nes žvaigždžių elgsena leidžia nustatyti jų masę ir tai susieti su žvaigždžių ryškumu. Šis būdas yra pats svarbiausias norint suprasti, kaip žvaigždės vystosi, rašo Phys.org.

Epsilon Lupi yra ketvirta ryškiausia žvaigždžių sistema Vilko žvaigždyne. Žvaigždžių pora yra už 500 šviesmečių, abi yra mėlynos ir turi 7–8 kartus didesnę masę nei mūsų Saulės. Kartu sudėjus žvaigždės yra maždaug 6 tūkst. kartų ryškesnės nei mūsų Saulė.

Astronomai ilgą laiką žinojo, kad Epsilon Lupi yra dvinarė sistema, tačiau nebuvo aišku, kad žvaigždės turi magnetinius laukus.

„Magnetizmo tarp masyvių žvaigždžių yra paslaptis. Šis atradimas gali padėti suprasti, kodėl šios žvaigždės turi magnetinius laukus“, – kalbėjo M. Shultzas.

Šaltose žvaigždėse, tokiose kaip Saulė, magnetiniai laukai yra sukuriami „generatorių“, kuriuos sukelia stipri išorinių žvaigždės sluoksnių konvekcija, kur karšta medžiaga pakyla, atvėsta ir krinta atgal. Tačiau masyvių žvaigždžių išoriniuose sluoksniuose konvekcijos nėra, tad nėra ir galimybių susidaryti magnetiniam „generatoriui“. Vis dėlto maždaug 10 proc. masyvių žvaigždžių turi stiprius magnetinius laukus.

Iki šiol buvo siūlytos dvi galimybės ir abi susijusios su vadinamu „fosiliniu“ magnetiniu lauku, kuris yra sugeneruojamas žvaigždės praeityje ir vėliau užrakinamas žvaigždės paviršiuje.

Pirmojoje hipotezėje teigiama, kad magnetinis laukas generuojamas tuomet, kai žvaigždė formuojasi. Antrojoje – kad magnetinis laukas kyla iš „generatorių“, kuriuos sudaro medžiaga, kai susijungia dvi dvinarėje sistemoje esančios žvaigždės.

„Šis atradimas mums leidžia atmesti susijungimo scenarijų“, – sakė Shultzas.

Naujasis tyrimas rodo, kad magnetinių laukų stiprumas yra panašus abiejose žvaigždėse, tačiau jų magnetinis laukas yra priešpriešose – pietinis vienos žvaigždės laukas yra toje pusėje, kur yra kitos žvaigždės šiaurinis. Gali netgi būti taip, kad abi žvaigždės turi vieną magnetinį lauką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(17)
(1)
(16)

Komentarai (0)