Užfiksuotas egzoplanetos judėjimas už 63 šviesmečių (Video)  (0)

Astronomai turi progą švęsti. Jiems pavyko užfiksuoti naujos egzoplanetos, esančios „vos“ už 63 šviesmečių nuo Žemės, vaizdus. Nors vaizdo įrašas yra tik šešių sekundžių trukmės, tačiau tai yra kol kas geriausia, ką kosmoso entuziastai yra kada nors turėję.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kol užfiksuotos egzoplanetos, pavadintos Beta Pictors b, nuotraukos neatrodo itin įspūdingai, jas buvo gana keblu padaryti, kadangi aptikta egzoplaneta skrieja aplink savo žvaigždę, kuri yra milijoną kartų ryškesnė.

Atrastos egzoplanetos nuotraukos buvo padarytos dviejų astronomų, vadovaujamų Mixwello Millaro-Blanchaero iš Toronto universiteto. Į pagalbą buvo pasitelktas „Gemini Planet Imaging“ įrenginys, esantis „Gemini South“ teleskope Čilėje.

Nors egzoplaneta yra už 63 šviesmečių nuo mūsų planetos, „Gemini Planet Imaging“ optikos sistema sugebėjo paaštrinti matomą vaizdą, kad nuslopintų iškraipymus, nulemtus Žemės atmosferos. Tuomet buvo panaudotas specialus filtras, pavadintas koronografu, kuris blokuoja Saulės šviesą ar atskleidžia subtilų skriejančių planetų vaizdą.

„Tai yra pirma nuosekli animacija iš stebėjimų rinkinio, kuri tikrai atrodo gražiai“, – kalbėjo M. Millaras-Blanchaeras. Surinkti vaizdai buvo fiksuojami nuo 2013 metų lapkričio iki 2015 metų balandžio. Iš viso vaizduose perteikta 1,5 iš 22 egzoplanetos metų, kai ji apskrieja savąją žvaigždę.

Pirmą kartą ši egzoplaneta buvo pastebėta dar 2008 metais. Beta Pictoris b yra iš dujų sudaryta milžinė, kurios masė 10–12 kartų didesnė už Jupiterio, o jos orbita dydžiu panaši kaip Saturno orbitos skersmuo. Atrastoji egzoplaneta taip pat priklauso Beta Pictoris žvaigždžių sistemai, kuri susideda iš kometų, dujų debesų ir didelės kosminių šiukšlių sankaupos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(29)
(6)
(23)

Komentarai (0)