Prikelti iš mirusiųjų: japonai pasiryžę susigrąžinti prarastą Veneros zondą  (0)

Japonijos kosmoso agentūra JAXA 2010 m. išsiuntė zondą Akatsuki tirti Veneros pragaro atmosferos ir klimato. Deja, misija žlugo. Tačiau japonai pasiryžę šių metų gruodį susigrąžinti prarastąjį Veneros zondą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš kelerius metus į Venerą išskriejęs zondas nesugebėjo įskrieti į orbitą aplink Venerą ir nuskriejo į kosmoso gelmes. Akatsuki odisėja sutriko dėl šiluminių problemų nuo zondo atitrūkus vienai iš kosminio aparato variklių tūtų. Misijos inžinieriai zondą perjungė į saugų režimą ir išjungė variklius. Todėl zondas taip niekada ir neįskriejo į orbitą aplink Venerą.

Tačiau praėjus penkeriems kosminio miego metams, gruodžio 7 d. pasitaikys nuostabi proga zondą įjungti, atlikti keletą koreguojamojo pobūdžio manevrų ir padaryti taip, kad jis vėl pasuktų Veneros link.

Japonų mokslininkai pripažįsta, kad atnaujinta misija nevisiškai atitiktų 2010-ųjų planus, tačiau pamėginti verta. Misijos inžinieriams šiek tiek neramu dėl zondo tiriamųjų instrumentų, kurie kosmose praleido gerokai daugiau laiko, nei buvo planuota.

Panašu ir tai, kad, užuot įskriejęs į apskritą orbitą aplink Venerą, zondas Akatsuki perskros Veneros atmosferos viršutinius sluoksnius taip, kad jį nuo pragariškos planetos paviršiaus skirs 300 km, o po to nutols nuo planetos 80 tūkst. km, po to vėl pasuks planetos link, praskries virš jos 300 km aukštyje – ir tokiomis elipsėmis judės ir toliau, priartėjimo procesą pakartodamas kas 9 dienas.

Taigi, kas 9 paras Akatsuki stebės Veneros paviršių, o likusią dalį tyrinės Veneros atmosferą. Kadangi kitų misijų į Venerą artimiausiais metais Žemėje nėra numatyta, kol kas Akatsuki gali būti vienintelis funkcionalus žmonijos atstovas Veneroje. Tiesa, iš pradžių dar reikia nemažai sėkmės, kad atsarginis planas B gruodžio 7 d. duotų vaisių. JAXA teigia, kad jokių garantijų nėra, tačiau susigrąžinti prarastą zondą bus stengiamasi iš visų jėgų.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(51)
(0)
(51)

Komentarai (0)