Vienas iš 85-ių kosminės eros vaiduoklių: Rusijoje rasti apleisti medinio "šatlo" palaikai (Foto)  (0)

Dalis skaitytojų turbūt puikiai pamena neseniai publikuotą liūdną rašinį apie Kazachstano stepėse rastą apleistą sarkofagą su jame dūlančiomis sovietinių daugkartinio naudojimo erdvėlaivių mumijomis. Liūdnesnį, tačiau dar labiau pribloškiamą fotoreportažą internete publikavo rusų fotografas Aleksandras Markinas. Jis Rusijos platybėse aptiko ir įamžino… medinį „šatlą“. Tai – tik vienas iš 85-ių medinių egzempliorių, kurie buvo pagaminti kosminės programos metu.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-09-29 Vienas iš 85-ių kosminės eros vaiduoklių: Rusijoje rasti apleisti medinio "šatlo" palaikai (Foto)  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Medinis „šaltas"?! Taip, medinis. Jis buvo naudojamas vėjo tunelyje aerodinaminių bandymu metu. Nieko stebėtino, kad ši sovietinio „šatlo“ Buran kopija yra trigubai mažesnė už tikruosius Buranus. Tačiau nuotraukose įamžinto slogaus ir net kraupoko įspūdžio šis faktas nė kiek nemenkina.

Medinio „šatlo“ vaiduoklis ỹra Maskvos apskrityje, Žukovskio (dar vadinamo Ramenskoe) aerodromo užkampyje. Beje, šis unikalus egzempliorius turėjo, o gal ir tebeturi beveik 100 brolių – mat Buran programos metu pagaminti 85 įvairaus mastelio Buran modeliai, skirti testavimui vėjo tuneliuose. Jų dydžio santykis su tikraisiais Buran varijavo nuo 1:3 iki 1:1550.

Kiek laiko šis unikalus medinis Buranas pūva po atviru dangumi – nežinia. Visai realu, kad jis čia trūnija nuo 1993-ųjų, kai buvo įšaldyta visa sovietinių daugkartinio naudojimo erdvėlaivių programa. uždaryta minėta programa. O gal įspūdingas medinis „šaltas“ laiko valiai paliktas ir dar seniau.

Nors TSRS spėjo pasigaminti net kelis erdvėlaivio Buran egzempliorius, į orbitą kilo tik vienas jų. Ir tik vieną kartą – 1988 lapkričio 15 d. Be kosmonautų – automatiniu režimu. 206 min trukęs skrydis (Buranas OK-1K1 jo metu Žemę apskriejo tik dusyk) buvo sovietinių "šatlų" eros pradžia ir pabaiga.

Minėtą šiemet publikuotą rašinį apie Kazachstano stepių sarkofaguose palaidotus Buranus rasite čia.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(76)
(5)
(71)

Komentarai (0)