Sukurti aviaciniai degalai, kurie per avarijas neužsiliepsnoja (Video)  (1)

Kalifornijos technologijų instituto (JAV) chemikai sukūrė polimerą, kuris smarkiai sumažina aviacinių degalų užsiliepsnojimo per avariją galimybę. Polimeras nekeičia aviacinių degalų savybių variklyje, tačiau įvykus avarijai degalai, kurių sudėtyje yra šio polimero, neužsiliepsnoja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai savo atradimą pristato žurnale Science.

Džulijos Kornfild vadovaujama mokslininkų grupė unikalų polimerą sukūrė iš supramolekulių, galinčių susikabinti į ilgas grandines. Supramolekulės iš tikrųjų šiek tiek primena ilgas grandines, kurioje grandys susijungia "lipniomis" jungtimis, t.y., grandinės gali suirti ir vėl susijungti.

Šio polimero įpylus į aviacinius degalus, supramolekulės įprastomis variklio darbo sąlygomis degalų savybių nekeičia. Tačiau įvykus lėktuvo avarijai šios molekulės stabdo degalų susiskaidymo į menkus lašelius ir jų garavimą, taip užkirsdamos kelią ypač degaus oro-degalų mišinio debesų susiformavimui ir užsiliepsnojimui.

Kol kas polimeras išbandytas tik laboratorijoje, tačiau bandymų rezultatai labai daug žadantys. Amerikiečių išrasta medžiaga puikiai tinka įprastiniam aviaciniam kurui ir lėktuvų varikliams, todėl tikėtina, kad laboratorijoje neužsibus ir netrukus bus pradėta naudoti aviacijoje.

Eksperimento vaizdo medžiagoje užfiksuota, kaip susilietęs su aukštos temperatūros šaltiniu užsiliepsnoja oro-degalų mišinio debesis. O štai degalų, kurių sudėtyje yra minėto polimero supramolekulių, atveju nieko panašaus nevyksta.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(11)
(0)
(11)

Komentarai (1)