Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015-10-19)  (0)

Mokslo ir technikos pasaulis praeitą savaitę jaudino dalelėmis vien iš branduolinės sąveikos, liūdnomis globalaus atšilimo naujienomis ir tuo, kad stovėjimas irgi sveikatos nepriduoda


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-10-19 Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015-10-19)  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nestandartinių pingvinų pagalba

Buvo dar viena gera savaitė fizikai, nes bendra Fermilab Lattice ir MILC Collaborations komanda paviešino savo atliktus naujus tikslius skaičiavimus, turinčius ženkliai pastūmėti už Standartinio modelio ribų plytinčios fizikos paieškas. Tai pasakytina apie tam tikrą B mezonų skilimą, kartais vadinamą „pingvininio skilimo“ procesu.

Branduoliniai klijai

Jei jau prakalbome apie mezonus, tai kita komanda iš Vienos TU Austro, pranešė radę įrodymų apie dalelę, sudarytą vien iš branduolinės sąveikos – pagal jų skaičiavimus, mezonas f0(1710) gali būti klijų rutuliukas, kurio ieškojo daugelis šios srities mokslininkų.

Svarbiau už atsakymą

Kita komanda iš Hebrajų universiteto Jeruzalėje paklausė: Kas yra kvantas kvantų termodinamikoje?

Kompiuterinė nuojauta

Technologijų inovacijų įtakos mums, žmonėms, ženklus akivaizdžiai pademonstravo MIT komanda, sukūrusi sistemą, pakeičiančią žmogaus intuiciją algoritmais, veikiančiais geriau, nei žmonių komanda – tai vis Didžiųjų duomenų apdorojimo pažanga.

Paliesk… pajusk…

O kita inžinierių komanda iš Stanfordo paskelbė sukūrusi dirbtinę odą, galinčią siųsti spaudimo pojūtį į smegenis.

Sutrikusi savireguliacija

Aberdeeno universiteto komanda išsiaiškino, kad „amžina vasara“ gali neigiamai paveikti sveikatą – patalpų apšvietimas ir šildymas gali neleisti mūsų natūralioms reguliavimo sistemoms imti veikti, kai pasikeičia metų laikai.

Riedam pakalnėn…

Būta ir liūdnų žinių apie globalųjį atšilimą – tyrėjų trijulė iš Princetono universiteto JAV ir Potsdamo instituto Vokietijoje paskelbė turintys duomenų, rodančių, kad praėjome negrįžties tašką, – kad ir ką darytume, jūros lygio kilimas praris Majamį, Naująjį Orleaną, ir kitus miestus.

… po vandeniu

Tuo tarpu kita globali jūrų analizė rodo maisto grandinės kolapsą – pasaulio vandenynuose. Adeladės universiteto komanda teigia, kad remiantis jų duomenimis, dėl didėjančių CO2 emisijų sukelto vandenynų rūgštėjimo gali smarkiai sumažinti jūrinių gyvūnų populiacijas ir bendrą įvairovę.

Darsyk apie antioksidantų naudą(?)

Nors nesusijusi naujiena, bet vis vien liūdna, – UT Southwestern Vaikų tyrimo instituto tyrėjų komanda paskelbė, kad jų tyrimas rodo, jog antioksidantų naudojimas gali paskatinti vėžio plitimą. [Plačiau iš anksčiau]

Ar sėdėsi, ar stovėsi, bus geriau, jei pajudėsi

Ir galiausiai, jei nerimavote dėl pranešimų apie ilgo sėdėjimo keliamą pavojų sveikatai, tyrėjų iš Exeterio universiteto ir UCL komanda išsiaiškino, kad sėdėjimas nėra kenksmingesnis sveikatai, ne stovėjimas – jei tik reguliariai mankštinatės.

Bob Yirka
phys.org

(18)
(0)
(18)

Komentarai (0)