Blogos naujienos dešrų ir kumpių mėgėjams: oficialiai paskelbta, jog apdorota mėsa sukelia vėžį  (63)

Pasaulio sveikatos organizacija atlikusi tyrimus nustatė, jog perdirbta bei apdorota mėsa gali sukelti vėžį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Perdirbta bei apdorota mėsa – dešrelės, kumpis, šoninė gali sukelti vėžį. Bent jau taip tikina Pasaulio sveikatos organizacija.

Jos pranešime sakoma, jog vos 50 gramų perdirbtos, apdorotos mėsos per dieną padidina riziką susirgti žarnyno vėžiu net 18 proc. Nesunku paskaičiuoti, jog 50 gramų yra vos keli maži gabaliukai, o dažnas suvalgo daug daugiau.

Perdirbant mėsą siekiama pratęsti jos galiojimo laiką arba pakeisti skonį ją rūkant, sūdant ar pridedant konservantų. Būtent šie įvairūs priedai ir padidina riziką susirgti vėžiu. Gaminimas aukštoje temperatūroje, pavyzdžiui, kepant ant laužo, taip pat sukelia kancerogenų išsiskyrimą.

Remiantis tarptautinės vėžio tyrimų agentūros duomenimis, PSO priėmė išvadą, kad perdirbta mėsa gali būti priskiriama tai pačiai vėžį sukeliančių produktų kategorijai, kaip alkoholis. Žinoma, tai nereiškia, kad jie vienodai pavojingi.

„Vartojant perdirbtą mėsą žarnyno vėžys gali pasireikšti priklausomai nuo to, kiek tokios mėsos suvartojama. Nedideli kiekiai nėra pavojingi“, – tvirtino PSO  atstovas dr. Kurtas Straif.

Mokslininkų prognozavimu, sumažinus perdirbtos mėsos suvartojimą, kiekvienais metais būtų išgelbėta 34 tūkst. gyvybių.

Pasaulio sveikatos organizacija taip pat teigia, kad didelis raudonos mėsos vartojimas siejamas su padidėjusiu blogojo cholesterolio kiekiu kraujyje, nutukimu, širdies ir kraujagyslių ligomis.

Organizmo sąnaudos, reikalingos skaidyti gyvuliniams baltymams, taip paverčiant juos energija, smarkiai pranoksta sąnaudas, reikalingas skaidyti angliavandeniams ir riebalams. Suaugusio žmogaus organizmas nesugeba suskaidyti pakankamai baltymų, kad jie patenkintų jo energijos poreikį, taigi norint gauti energijos geriau vartoti daugiau angliavandenių ir riebalų turinčių produktų.

Tačiau organizacija taip pat pripažįsta, jog mėsos valgymas žmogaus organizmui suteikia ir naudos. Joje yra baltymų, kurie būtini sveikam organizmo vystymuisi, audinių susidarymui ir atsistatymui, taip pat įvairių organizmo funkcijų reguliavimui. Taip pat raudona mėsa yra vertinga ir reikalinga mityboje dėl joje esančios geležies bei vitamino B12.

„Šie tyrimai nereiškia, kad turite liautis valgyti raudoną ar perdirbtą mėsą, tačiau verta susimąstyti apie jos kiekio sumažinimą mityboje“, – tvirtina profesorius Timas Key iš Oksfordo universiteto.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(17)
(15)
(2)

Komentarai (63)