Legendinės Vietnamo karo nuotraukos herojė randų atsikratė po 40 metų  (20)

Kim Phuc (52 m.) prieš daugiau nei 40 metų daryta nuotrauka tapo tikra Vietnamo karo skausmo ikona. Tuomet maža mergaitė buvo nudeginta napalmu. Visai neseniai pritaikius gydymą lazeriu, jai pavyko atsikratyti lėtinio skausmo, kurį jautė beveik visą gyvenimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kim Phuc neretai vadinama Vietnamo karo baisybių ikona. Karo metu darytoje nuotraukoje nesimato mergaitės nudegimų, tik skausmas, kurį ji jaučia. K.Phuc bėgo nuoga, nes nusiplėšė nuo savęs degančius rūbus.

Daugiau nei 40 metų nudegimo randus K.Phuc slėpė po rūbais, tačiau ji nuolatos jautė skausmą.

Į JAV ji atvyko kartu su fotografu Nicku Utu, kuris ir padarė žymiąją nuotrauką. Dabar ji pagaliau turi galimybę išgyti.

„Daugelį metų galvojau, kad nejausiu skausmo ir neturėsiu randų tik tuomet, kai iškeliausiu į dangų. Tačiau tai, kas vyksta dabar yra tikras rojus žemėje“, – sakė K.Phuc.

Praėjusį mėnesį ji apsilankė Majamyje pas dermatologę Jill Waibel, kuri pradėjo moteriai taikyti gydymą lazeriu. Specialistė tikino, jog po gydymo K.Phuc randais padengta oda taps minkštesnė ir lygi.

Tačiau dar svarbiau tai, jog moteris pagaliau nejaus skausmų, kuriuos jai teko kentėti daugelį metų.

Kartu su K.Phuc yra ir jos vyras Bui Huy Toan bei kitas vyras, kurias šalia jos yra visą gyvenimą – fotografas N.Utas.

„Jis yra visko pradžia ir pabaiga. Kažkada jis padarė mano nuotrauką, o dabar yra šalia, kai aš atversiu naują savo gyvenimo puslapį“, – sakė K.Phuc, kurį N.Utą vadina dėde.

Fotografas iki šios dienos sakosi prisimenantis, kaip 1972 metais bėgdama maža mergaitė rėkė: „Per karšta“. Tai ir buvo K.Phuc. Jis nuvežė mergaitę į ligoninę. K.Phuc buvo nudegęs net trečdalis kūno. Tuo metu buvo nedidelė tikimybė, jog ji išgyvens.

Už savo nuotrauką N.Utas gavo ne vieną apdovanojimą.

K.Phuc pavyko išgyventi, tačiau nudegimai sukėlė rimtų padarinių. Ji turėjo metu metus atlikti įvairius pratimus, kad galėtų judinti rankas ir kojas. Reabilitacija buvo tikrai skausminga.

„Pamenu vaikystėje labai mėgau karstytis medžiais, tačiau po nudegimo to daryti nebegalėjau. Negalėjau žaisti su kitais vaikais taip, kaip anksčiau. Tai buvo tikrai sunku“, – pasakojo K.Phuc.

K.Phuc ir jos vyras gyvena Toronte kartu su savo sūnumis. Kovoti su savo išgyvenimais, kaip tikino moteris, jai visuomet padėjo tikėjimas į Dievą.

„Ne operacija, ne vaistai ar medikai gali išgydyti tavo širdį. Tik Dievas. Tačiau tikiuosi vieną dieną nebejausiu ir skausmo“, – sakė K.Phuc.

Procedūros, kurios atliekamos moteriai įprastai kainuoja apie 2 tūkst. JAV dolerių, tačiau dermatologė J.Weibel pasiūlė jas atlikti nemokamai.

Lazerių tipas, kuris naudojamas panaikinti K.Phuc randus, iš pradžių buvo sukurtas raukšlių aplink akis mažinimui. J.Weibel tikina, jog prireiks maždaug 7 procedūrų ir 9 mėnesių kol bus panaikinti K.Phuc randai.

Tačiau moteris teigia lauksianti, kad ir metus. „Nesvarbu kiek, aš jaučiuosi laiminga ir labai dėkinga“, – sakė K.Phuc.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(48)
(0)
(48)

Komentarai (20)