Šiurpsta oda ar čiaudite? Sužinokite, kodėl taip nutinka  (0)

Mūsų kūne vyksta daugelis sudėtingų procesų, kuriuos kartais sunku suprasti. Vienas tokių – organizmo apsauginė sistema. Ji saugo mus 24 valandas per parą nuo įvairių išorės veiksnių, kurie gali mums pakenkti. Kaip tai pasireiškia?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Žiovulys

Pagrindinė priežastis, dėl kurios žiovaujame – smegenų atvėsinimas. Taip organizmas apsaugo smegenis nuo perkaitimo.

2. Čiaudulys

Paprastai čiaudime, kai nosyje kaupiasi per daug alergenų, mikrobų, dulkių arba kitų dirgiklių. Taip atsikratome „šiukšlių“ nosyje.

3. Rąžymasis

Mes rąžomės norėdami paruošti kūną fizinei veiklai, kuri jo laukia dieną. Tuo metu sušildomi raumenis, atstatoma kraujotaka.

4. Žagsulys

Jeigu valgome per greitai, per dideliais kąsniais ar paprasčiausiai persivalgome, sudirginami nervai, kurie susiję su skrandžiu ir diafragma. Apie tai ir perspėja žagsulys.

5. Susiraukšlėję pirštai

Pirštų susiraukšlėjimas iš tiesų turi labai svarbią apsauginę funkciją. Kai susiduriama su didele drėgme, organizmas suvokia, jog toje aplinkoje gali būti slidu. Pirštai susiraukšlėja tam, kad pirštai geriau sukibtų su paviršiumi.

6. Atminties praradimas

Atmintis prarandama įprastai po nelabai malonių įvykių. Būtent todėl smegenys pašalina informaciją, kuri mums nėra maloni.

7. „Žąsies“ oda

Dėl pašiurpusios odos iš mūsų organizmo pasišalina mažiau šilumos. Dėl to organizmui daug lengviau ištverti nelabai maloniomis oro sąlygomis.

8. Ašaros

Be įprastinės ašarų funkcijos apsaugoti nuo svetimkūnių, patekusių į akis, ašaros turi dar ir kitą. Mokslininkai teigia, jos patyrus stresą, organizmas stengiasi mus apsaugoti ir nukreipti dėmesį nuo skausmo, kurį mes patyrėme.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(23)
(7)
(16)

Komentarai (0)