TKS astronautai pavojuje – juos supa grėsmingos bakterijos  (3)

Užsienio žiniasklaida skelbia, jog Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) gyvenantys astronautai iš tiesų yra ne vieni. Atlikus detalią kosminės buveinės analizę paaiškėjo, jog ten yra bakterijų, kurios gali kelti potencialią grėsmę astronautų sveikatai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panašu, jog kitą kartą, kai NASA ar kitų šalių kosmoso agentūros nuspręs siųsti krovinį į TKS, tarp daiktų teks įdėti ir specialaus dezinfekcinio skysčio ir šluostę, kurios pagalba bus galima sunaikinti bakterijas. Beje, kol kas nėra konkrečiai nustatyta, kokie bakteriniai patogenai yra aptikti TKS.

NASA mokslininkai pripažįsta, jog kol kas aptiktos bakterijos patogeninėmis yra vadinamos be jokios priežasties, tačiau jos „bando tapti patogeninėmis“. Tai reiškia, jog šie maži kenkėjai dažniausiai yra nekenksmingi Žemės planetoje, tačiau ekstremaliomis sąlygomis (kaip kosmose), šios bakterijos gali elgtis skirtingai.

Atliekami bakterijų DNR testai kol kas nepadėjo atsakyti į klausimą, ar šios bakterijos iš tiesų kelia potencialią grėsmę astronautų sveikatai, tačiau mikrogravitacijos sąlygos gali pakeisti bakterijų elgesį ir jos gali tapti potencialiu pavojumi.

Beje, manoma, jog šios bakterijos nėra visiškai naujos gyventojos TKS, tačiau anksčiau jų tiesiog nepavykdavo aptikti.

Dabar, tobulėjant tyrimų technologijoms, jos buvo aptiktos specialių pirštinių pagalba. Neabejojama, jog jos atkeliavo kartu su vienu (ar keliais) astronautais. Tai dar kartą paliudija faktą, jog žmogaus kūnas yra nusėtas daugybe bakterijų, kurias ne visuomet įmanoma efektyviai dezinfekuoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(21)
(3)
(18)

Komentarai (3)