Cukrus – ne vien tuščios kalorijos: jo poveikis - kaip alkoholio  (0)

Prieš einant gąsdinti kaimynų,
prašyt įkyriai saldumynų,
dar verta pamąstyt, ar šito nori,
nors… cinikai sakys – memento mori


Apie patį tyrimą jau rašėme, tačiau čia kiek plačiau ir nuodugniau apie neigiamą cukraus įtaką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vaikams vis dažniau pasireiškia tokios suaugusiųjų sutrikimai, kaip hipertenzija ar aukštas trigliceridų lygis. Ir jie suserga ligomis, kurios anksčiau vaikams buvo negirdėtas dalykas, pavyzdžiui, II tipo diabetas ir kepenų suriebėjimas. Kas tai sukelia?

Visi sutaria, kad tai nutukimo epidemijos rezultatas – per daug kalorijų suvartojama, per mažai sunaudojama. Vaikai ir suaugusieji tunka, todėl suserga. Ir bendrai sutariama, kad tai sukelia ne koks nors konkretus maistas, nes „kalorija yra kalorija”.

Daug metų tyriau cukraus vaidmenį lėtinių ligų išsivystymui, ir mano tyrimų grupė Kalifornijos universitete, San Franciske (UCSF), žurnale Obesity neseniai publikavo tyrimą, keliantį abejonių šia prielaida. Jei kalorijos iš cukraus, jos nėra tokios pat.

Diabetas auga sparčiau, nei nutukimas

Aišku, kad tokių sveikatos sutrikimų, kaip II tipo diabetas lygis auga ne paprasčiausiai dėl to, kad žmonės suvalgo pernelyg daug kalorijų.

Nutukimo lygis pasaulyje auga 1 % per metus, tuo tarpu diabeto atvejų pasauliniu mastu daugėja 4 % per metus. Jei diabetas yra tik nutukimo pasekmė, kaip būtų galima paaiškinti jo spartesnį augimą?

Kai kuriose šalyse nutunkama ir be diabeto (tarkime, Islandija, Mongolija ir Mikronezija), tuo tarpu kitose šalyse susergama diabetu ir nenutunkant (pavyzdžiui, Indija Pakistanas ir Kinija). Kinijoje diabetu serga 12% žmonių, bet nutukimo lygis yra daug mažesnis. JAV yra labiausiai nutukusi šalis Žemėje ir diabeto paplitimas yra 9,3 %.

Nors 80 % JAV nutukusių žmonių metabolizmas sutrikęs (tai reiškia, turi tokius sveikatos sutrikimus, kaip diabetas, hipertenzija, lipidų problemos ir širdies ligos), 20 % jie nepasireiškia. O tuo tarpu 40 % normalaus svorio populiacijos turi metabolinį sindromą.

Jei tokie sutrikimai išsivysto normalaus svorio žmonėms, kaip jie susiję su nutukimu? Iš tiesų, dabar žinome, kad nutukimas yra veikiau šių sutrikimų žymeklis, o ne priežastis.

Epidemiologiniai tyrimai rado koreliaciją tarp gausesnio cukraus vartojimo ir tokių sveikatos sutrikimų, kaip širdies kraujagyslių liga. Tad, ar cukraus pertekliaus pašalinimas iš dietos galėtų išgydyti metabolinį sindromą?

Kas nutinka, nustojus vaikus maitinti cukrumi?

Mūsų grupė UCSF 10 dienų tyrė 43 vaikus, kenčiančius nuo nutukimo ir metabolinio sindromo. Iš pradžių įvertinome jų metabolinę būklę – insulino ir gliukozės lygį, kraujo riebalus ir kitus ligų žymeklius, tokius, kaip laktatai ir laisvos riebalų rūgštys jų dietoje.

Kitas devynias dienas kiekvienas vaikas maitinosi individualiai pritaikyta dieta. Pakeitėme jų maistą taip, kad jie gautų tiek pat kalorijų, baltymų ir riebalų, kaip įprastai. Davėme jiems tokią pat dalį angliavandenių, bet cukrų pakeitėme krakmolu. Didelis skirtumas: šioje dietoje nebuvo papildomo cukraus. Tai reiškia, dietoje nebuvo cukraus iš cukranendrių ar kukurūzų fruktozės sirupo (HFCS). Vaikai valgė vaisius ir kitą neapdorotą maistą, kuriame natūraliai yra šiek tiek cukraus. Tame maiste tai pat yra skaidulų, sulėtinančių cukraus absorbciją, tad jie kūną veikia kitaip, nei pridėtas cukrus.

Pašalinome iš dietos viščiukus teriyaki. Vietoje jų buvo kalakutienos dešrainiai. Pašalinome saldintą jogurtą. Pridėjome keptus bulvių traškučius. Pašalinome glaistytus riestainius. Pridėjome didriestainius. Davėme nesveiką perdirbtą maistą, tiesiog be pridėto cukraus. Kiekvienam vaikui davėme po svarstykles neštis namo ir jeigu jų svoris mažėdavo, versdavome valgyti daugiau. Tada vėl juos ištyrėme.

Vaikai suvalgė tiek pat kalorijų ir nenumetė svorio, tačiau visi jų metabolinės sveikatos parametrai pagerėjo. Iš dietos 10 dienų pašalinus pridėtą cukrų, kraujo spaudimo, trigliceridų, mažo tankio lipoproteinų (LDL, „blogasis cholesterolis”), jautrumo insulinui ir gliukozės toleravimo rodikliai pagerėjo. Ir atminkite, nemaitinome juos vien žaliom daržovėm ir tofu – vaikai maitinti perdirbtu maistu, tiesiog be papildomo cukraus.

Reikia atlikti daugiau tyrimų, norint pažiūrėti, ar tai veikia ir suaugusiems, ir ar nauda trumpalaikė ar ilgalaikė.

Cukrus kaip alkoholis

Šis tyrimas rodo, kad kalorija kalorijai nelygu, ir kad cukrus svariausiai prisideda prie metabolinio sindromo, nesusijusios su kalorijomis ar svorio augimu, išsivystymo. Pašalindami papildomą cukrų, pagerinom metabolinę sveikatą.

Cukrus gal ir nėra vienintelė šios lėtinės ligos priežastis, bet ją yra nepalyginamai lengviau pašalinti. Vaikai savo metabolinę sveikatą galėtų pagerinti – net ir toliau valgydami apdorotą maistą – tiesiog atsisakydami cukraus. Įsivaizduojate, kiek jie būtų sveikesni, valgydami tikrą maistą?

Skeptikai sakys, „Bet cukrus natūralus. Cukrus buvo su mumis tūkstančius metų. Cukrus yra maistas ir kaip maistas gali būti toksiškas?“

Webster’s žodynas žodį „maistas“ apibūdina taip:

… medžiaga, susidedanti daugiausia iš baltymų, angliavandenių ir riebalų, organizme panaudojama augimo, taisymo ir gyvybiniams procesams, bei gauti energiją.

Cukrus suteikia energiją ir viskas. Šia prasme cukrus yra kaip alkoholis. Jame yra kalorijų, bet jis nemaistingas. Nėra biocheminių reakcijų, kurioms jis būtų būtinas. O didelėmis dozėmis alkoholis gali sugadint kepenis.

Taip pat ir cukrus. Fruktozė, saldžioji cukraus molekulė, turi kalorijų, kurias galite panaudoti energijai gauti, bet ji nėra maistinga, nes nėra biocheminių reakcijų, kurioms ji būtų būtina. Vartojant per daug, gali pažeisti kepenis, visai kaip alkoholis. Ir tai logiška, nes iš kur gaunamas alkoholis? Fermentuojant cukrų.

Pernelyg gausus cukraus vartojimas sukelia diabetą, širdies kraujagylių ligą ir dantų gedimą. Naudojant per daug, tai yra toksinas. Ir prie jo priprantama – visai kaip prie alkoholio. Būtent todėl vaikai suserga alkoholio sukeliamomis ligomis – II tipo diabetu ir kepenų suriebėjimu – be alkoholio. Bet mūsų tyrimas rodo, kad galime tai pakeisti per 10 dienų – jei panorėsime.

Robert Lustig
theconversation.com

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(32)
(1)
(31)

Komentarai (0)