Tai bent laimikis: Lietuvoje sugautą žuvį vos pakėlė trys vyrai  (0)

Istoriniuose archyvuose galima surasti įspūdingų milžiniškų žuvų, sugautų Lietuvoje, fotografijų. Anot specialistų, ateityje Lietuvoje galėsime džiaugtis dar didesniais laimikiais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Štai kokios lydekos užaugdavo Drūkščių ežere, o Luodžio ežero rekordas - 1930 m. pagauta J. Šeduikio 30 kilogramų lydeka“, - rašoma Gražutės regioninio parko socialinio tinklo „Facebook" paskyroje pristatant įspūdingą istorinę nuotrauką, kurioje - trys vyrai laiko didžiulę lydeką.

Rekordus fiksuojančios agentūros „Factum“ vadovas Vytautas Navaitis anksčiau yra pasakojęs apie didžiausią sugautą Lietuvos lydeką, kuri svėrė 76 kg.

„Didžiausia lydeka Lietuvoje buvo ne pagauta, o nudobta 1904-aisiais per ančių medžioklę. Pavasarį ežerai būna patvinę, o lydeka buvo užplaukusi ant seklumos – taip ir buvo ant jos užminta Drūkšių ežere, Ignalinos rajone“, – teigė V. Navaitis. Tiesa, interneto forumuose teigiama, kad ši „amžiaus lydeka“ buvo sumedžiota, o ne ant jos užminta.

Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakulteto docentas Egidijus Bukelskis, komentuodamas internete plintančią didžiulės, kaip teigiama, 30 kg sveriančios lydekos nuotrauką, teigė, kad tokie skaičiai gali būti ir klaidingi, nors didelių žuvų Lietuvoje pasitaiko ir dabar.

„Kiek man yra žinoma, Europoje didžiausia užregistruota lydeka buvo 30,5 kilogramo. sugauta Vokietijoje. Didžiojoje Lietuvos dalyje iki antrojo pasaulinio karo svorio matavimo vienetas buvo svaras ir kaimo vietovėse atrasti kilogramines svarstykles buvo faktiškai neįmanoma. Visi šie skaičiai turėtų būti vertinami atsargiai. Ar nebuvo taip, kad skaičius yra realus, bet jis yra svarais, tai reiškia per pusę mažesnis“, - svarstė E. Bukelskis.

Anot specialisto, Lietuvoje yra sugaunamos 18 ir 19 kilogramų lydekos: „Pats darydamas mokslinius tyrimus esu sugavęs 16 ir 17 kilogramų lydekas. Manau, kad lydekos svoris Lietuvoje retai galėtų viršyti 20 kilogramų ribą. Kuo šalyje yra šalčiau, tuo žuvys auga lėčiau, todėl piečiau esančiose valstybėse tiek šamai išauga milžiniški, tiek lydekos. Pas mus tokio dydžio jų nebūna.“

Vis dėlto, pasak pašnekovo, ateityje galime tikėtis ir didesnių laimikių: „Dabar žuvų išteklių būklė yra gerokai pagerėjusi, todėl manau, kad stambių lydekų ir ateityje pasitaikys. Be to, klimatas globaliai keičiasi, todėl keičiasi ir žuvų gyvenimo bei augimo sąlygos. Juk dabar yra šilčiau, žuvys ilgiau maitinasi ir daugiau užauga, todėl nieko nuostabaus, kad kada nors sugausime ir 25 kilogramų lydeką. Ateityje turėsime neeilinius laimikius ir jais pasidžiaugsime.

Gal ateis laikas, kad juos registruosime, ženklinsime žiedais ir paleidinėsime atgal suteikdami net vardus toms žuvims, taip kaip vyksta kultūringesnėse šalyse: Prancūzijoje, Didžiojoje Britanijoje, Danijoje. Ten tas žuvis visi pažįsta iš snukio ir tikrai niekas jų namo valgyti neneša.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
Autoriai: Birutė Davidonytė
(18)
(2)
(16)

Komentarai (0)