„Atominė bomba“ iš aliejaus arba kodėl šiukštu nevalia degančio aliejaus gesinti vandeniu (Video)  (10)

Jei gaminant virtuvėje netikėtai užsiliepsnotų aliejus, kilusią liepsną instinktyviai norėtųsi gesinti, ko gero, prieinamiausia ir pirma po ranka pasitaikiusia gesinimo priemone – vandeniu. Tačiau tai būtų didžiulė klaida. Galbūt net ir paskutinė gyvenime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gruzdintuvė. Atrodytų, nekaltas buities įrenginys. Ačiū Dievui, kad joje yra "gamykliniai nustatymai". Mat kiekvienoje gruzdintuvėje yra po šiluminį jutiklį, kuris neleidžia aliejui įkaisti daugiau kaip iki +200°C. Tačiau Crash Zone filmavimo grupė tokį jutiklį neutralizavo, todėl gruzdintuvėje aliejus kaito iki... virimo, o paskui ir užsiliepsnojimo. O juk aliejus užsiliepsnoti gali ne tik gruzdintuvėje, bet ir keptuvėje.

Jei taip įvyktų, žinoma, reikia gesinti. Gesinti! Tačiau kuo? Vandeniu?!

Jokiu būdu!!!

Karštas aliejus ir vanduo – baisus derinys. Jei į įkaitintą aliejų patenka vandens, vanduo jame akimirksniu virsta garais, išsiplečia ir įvyksta tokių karštų garų išsiveržimas.

Bet jei aliejus ne tik buvo smarkiai įkaitintas, bet ir degė, tai baisu ir pagalvoti, kas laukia tų, kurie pamėgins degančio aliejaus liepsnas gesinti vandeniu. Eksperimento autorius vaizdo siužete vilki specialiu nedegiu ugniagesių kombinezonu-skafandru, kokiais vilkima gesinant gaisrus, pvz., degalinėse. Maža to, eksperimento autorius vandens ant degančio aliejaus mėgins užpilti per atstumą, t.y., naudodamas kelių metrų ilgio samtį. Nes daryti tai iš arti – per daug pavojinga net ir su ugniagesio skafandru.

Kodėl? Todėl, kad vandeniu užpiltas degantis aliejus sprogsta kaip miniatiūrinė atominė bomba – sprogimo metu liepsnų kamuolys įgyja grybo formą. O aplinkui pasipila degančio vandens kaskados. Pasekmės – siaubingos. Žinoma, apie jokią jonizuojančiąją spinduliuotę (radiaciją) per sprogimą ir po jo negali būti ir kalbos. Tačiau... jei toks sprogimas įvyktų, tai, ko gero, būtų jau nebesvarbu.

Dėmesio! Užsiliepsnojusio aliejaus JOKIU BŪDU NEVALIA GESINTI VANDENIU. Reikia ieškoti gesintuvo, smėlio, nedegaus audeklo – tik ne vandens.  

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(47)
(7)
(40)

Komentarai (10)