Ar pavyks įminti didžiausios tragedijos Žemės istorijoje paslaptį?  (0)

Gyvybė Žemėje nuolat susiduria su iššūkiais. Tačiau sunku surasti katastrofą, kuri buvo tokia negailestinga, kaip beveik 80 mln. metų trukęs masinis išnykimas. Jo metu nuo planetos paviršiaus nušluota beveik visa gyvybė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš 260 mln. metų prasidėjęs periodas vadinamas stipriausiu išnykimu Žemėje istorijoje. Permo ir triaso periodų pabaigoje. Šios krizės visiškai pakeitė gyvybės mūsų planetoje kompoziciją.

Mokslininkus stebina tai, kad tokio masto katastrofos daugiau nėra buvę. Jai neprilygsta net prieš 65 mln. metų į Žemę atsitrenkęs asteroidas, dėl kurio, manoma, išnyko dinozaurai. Taigi kodėl tas laikotarpis buvo toks išskirtinis?

Mirtini laikai

Geologai bando suprasti, kas tokio baisaus įvyko per tuos 80 mln. metų. Anot jų, visi tuo metu įvykę išnykimai sutapo su ugnikalnių išsiveržimais. Permo pabaigos išnykimas sutampa su bazalto išsiveržimais Sibire, triaso – su vulkanizmu, kai susijungė Afrika ir Šiaurės Amerika. Išsiveržusi lava padengė tūkstančius kvadratinių kilometrų.

Išsiveržimų metų į atmosferą buvo išskiriami ir milžiniški kiekiai anglies dioksido, halogenų ir kitų nuodingų dujų. Šios dujos gali pakeisti Žemės klimatą, sukelti rūgščius lietus liūtis, sunaikinti ozono sluoksnį ir pan.

Priežastis – neaiški

Atrodytų, jog viskas kaip ir aišku: pragaištingi išsiveržimai, dujos, sukėlusios klimato pokyčius. Tačiau ne viskas taip paprasta. Nuo ankstyvojo juros periodo (maždaug prieš 180 mln. metų) tokių išsiveržimų buvo daug daugiau. Tačiau nei vienas jų nesukėlė tokių išnykimų.

Antai, vienas stipriausių išsiveržimų įvyko prieš maždaug 60 mln. metų Šiaurės Atlanto regione. Tačiau nėra jokių duomenų apie masinį išnykimą paleogeno periode. Geologai šią paslaptį bando įminti jau daugybę metų. Čia labai svarbu žinoti, koks tuo metu Žemėje buvo klimatas, kokius jo pokyčius sukėlė išsiveržimai.

Moksliniai duomenys taip pat įrodo, jog kontinentų išsidėstymas taip pat buvo labai svarbus veiksnys. Permo periodo išsiveržimai įvyko tada, kai beveik visi Žemės kontinentai sudarė vieną darinį – Pangėją.

Permo išsiveržimai paveikė visą gyvybę – nuo planktono vandenynuose iki miškų ir žemės. Tuomet kelis kartus visiškai išnyko koraliniai rifai, o sausumoje gyvenę ropliai ir amfibijos neteko beveik visos populiacijos.

Minėtas išsiveržimas paleogeno periode buvo kitoks. Tuo metu sausumoje vaikščiojo dinozaurai, o vandenynuose jau gyveno moliuskai ir gastropodai. Pangėjos žemynas tuo metu kaip tik pamažu skilo ir formavosi pasaulis, kokį matome šiandien.

Kaip jau minėta, nors išsiveržimų būta galingų, jie nesukėlė tokių pragaištingų išnykimų. Nebent viena išimtis – Dekano trapų (Deccan Traps) išsiveržimai Indijoje, kurie gali būti susieti su išnykimu, tačiau ne visi mokslininkai su tuo sutinka, nes kaip tik tuo metu į Žemę atsitrenkė ir milžiniškas meteoritas.

Paslaptis slypi akmenyse

Kalnuose randami akmenys gali padėti įminti daug su masiniais išnykimais susijusių paslapčių. Antai Himalajuose ar centrinėje Japonijoje randami akmenys, kurie yra vietose, kuriose anksčiau buvo gilūs vandenynai.

Akmenų sluoksniai išduoda, jog tuomet vandenynuose trūko deguonies, o jūros buvo beveik verdančios. Daugybė šių pokyčių atsitiko labai staigiai. Pangėjos kontinentas itin dažnai susidūrė su katastrofomis.

Šiais laikais dujos nusėda į vandenynų dugnus. Toks natūralus „rūšiavimas“ vyksta daug lėčiau, jeigu planetoje yra vienas kontinentas, kaip buvo su Pangėja. Taigi pavojingos dujos po išsiveržimų kaupiasi planetoje. Vadinasi, po vieno išsiveržimo susikaupusios dujos neišsisklaido, tada įvyksta dar vienas išsiveržimas, ir dar vienas, o dujos kaupiasi. To rezultatas buvo gyvybei netinkami vandenynai ir klimatas.

Gera žinia ta, jog dabartinė gyvybė turbūt nesusidurs su tokiu vulkanizmu, bent jau ne per artimiausius kelis tūkstančius metų.

Daugiau apie tai galite skaityti čia.


 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(6)
(1)
(5)

Komentarai (0)