Smegenis gerins atminties protezai iš „Matricos“  (2)

Ruošiamasi pagerinti žmonių atmintį. Kitais metais bandomas atminties protezas galėtų ne tik atkurti ilgalaikę atmintį, bet ir būti panaudotas naujų įgūdžių įkrovimui tiesiog į smegenis – visai kaip filme „Matrica“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmieji bandymai bus atliekami su žmonėmis, sergančiais epilepsija. Traukuliai kartais gali pažeisti hipokampą, ir taip smegenys nebegali formuoti ilgalaikių atsiminimų. Siekdami atkurti šį gebėjimą, Theodore'as Bergeris su kolegomis iš Pietų Kalifornijos universiteto panaudojo jau implantuotus žmonių smegenyse epilepsijos gydymui elektrodus, ir įrašė su atmintimi susijusį elektrinį aktyvumą.

Tada komanda sukūrė algoritmą, galintį nuspėti nervų aktyvumą, kuris, kaip manoma, atsiranda trumpalaikei atminčiai virstant ilgalaike atmintimi, nes sklinda per hipokampą.

Kitų metų pradžioje, Bergerio komanda panaudos šį algoritmą, siekdami numatyti, o paskui ir pamėgdžioti aktyvumą, kuris turėtų atsirasti, kai formuojami ilgalaikiai atminimai. „Tikiimės, tai jų ilgalaikė atmintis pasitaisys,“ viliasi Bergeris. Ankstesni tyrimai su gyvūnais rodo, kad toks protezas žmonėms suteikti netgi geresnę atmintį, nei jie galėtų tikėtis.

Panašus būdas galėtų būti panaudotas naujų atsiminimų implantacijai į smegenis. Bergerio komanda įrašė žiurkės, išmokytos atlikti tam tikrą triuką, smegenų aktyvumą. Tada atminties protezas atkartojo šį aktyvumą žiurkei, kuri nebuvo treniruota. Antroji žiurkė užduotį atlikti išmoko daug greičiau, nei pirmoji – lyg būtų prisiminusi užduotį.

„Visai pagrįsta manyti, kad galima dalytis atminimais,“ sako Bergeris.


New Scientist

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(26)
(0)
(26)

Komentarai (2)