Naukratiso miesto staigmenos: tai buvo tikras anų laikų Honkongas  (0)

Britų archeologų atrasti graikų miesto Naukratiso griuvėsiai atskleidė jo svarbą senovės Egipte – šis miestas buvo tarsi anų laikų Honkongas, rašo „The Guardian“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiais metais Britų muziejaus mokslininkų atlikti kasinėjimai atskleidė gausybę detalių apie Naukratiso miestą, kuris sevovės Egipte atliko finansų ir prekybos centro vaidmenį.

Archeologų surastos medinių graikų laivų nuolaužos bei egiptiečių figūrėlės, skirtos tuometinei „prisigėrimo šventei“ – tai tik maža dalis radinių, kurie buvo atkasti Nilo deltoje esančiuose Naukratiso miesto griuvėsiuose.

Šis senovinis uostas yra paminėtas penktame amžiuje prieš mūsų erą gyvenusio graikų istoriko Herodoto raštuose. Archeologiniai radiniai rodo, kad tai buvo tarptautinis miestas ir uostas, svarbus prekybos ir finansų centras tuometiniame Egipte.

Projektui vadovaujantis mokslininkas daktaras Rossas Thomas iš Britų muziejaus Naukratiso miestą pavadino „savo laikų Honkongu“, lygindamas jį su šiuo Azijos megapoliu.

Tokią išvadą mokslininkai daro remdamiesi surastų objektų skaičiumi ir įvairove vietovėje, kuri iki šiol istorikų buvo laikoma gan mažu ir nereikšmingu miestu. Nors Naukratis minimas ir antikiniuose istoriniuose šaltiniuose, informacija apie tikslią miesto lokaciją buvo prarasta iki 1884-ųjų, kai griuvėsius aptiko anglų egiptologai.

Nuo to laiko šis archeologinis paminklas yra kasinėtas daugybę kartų ir mokslininkai buvo nusprendę, kad jau surasta viskas, ką galima buvo rasti. Visgi pastarųjų metų kasinėjimai parodė, kad Naukratiso miestas buvo mažiausiai dukart didesnis nei manyta anksčiau ir kad iki šiol buvo ištirta tik nedidelė šio miesto dalis.

Pasak R.Thomaso, miesto griuvėsiai užima apie 60 hektarų plotą ir po žeme slypi daugybė dar neatkastų radinių. Archeologai ir istorikai nustatė, kad Naukratis buvo prekybos ir kultūros centras, jungiantis senovės Egiptą ir kitas Viduržemio jūros civilizacijas.

Pats miesto pavadinimas, verčiant iš graikų kalbos, reiškia „laivų valdovė“ ir čia mokslininkai surado medinių graikų laivų fragmentus, kurių jie nesitikėjo rasti taip giliai Egipto teritorijoje. Didesnė miesto dalis buvo apstatyta gan aukštais – trijų ar net šešių aukštų – pastatais, panašiais į randamus Jemene.

Taip pat Naukratise surasti net dviejų graikų šventyklų likučiai bei daugybė graikų pirklių namų, kuriuose randami įrašai leidžia istorikams sužinoti daugiau apie tų laikų kasdienybę. Naukratis buvo tikras kultūrų katilas, kur kasdien maišėsi daugybė skirtingų žmonių.

Egiptiečių grūdai, papirusas ir kvepalai buvo mainomi į sidabrą, aliejų ir vyną, atvežtą iš Graikijos, Kipro ir Finikijos. Daugybė keramikinių indų nuolaužų, papuoštų tiek egiptietiškai, tiek graikiškais stiliais rodo, kad čia puikiai sugyveno ir klestėjo abi civilizacijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(13)
(0)
(13)

Komentarai (0)