Perprogramuotos skruzdėlės smegenys - metodas gali būti taikomas ir žmonėms  (0)

Skruzdėlės gali turėti bendrą skruzdėlyno protą, vienijantį visus šios rūšies gyvūnus, tačiau atskiros kiekvieno vabzdžio smegenys gali būti kardinaliai perprogramuojamos. Šį faktą įrodę mokslininkai teigia, jog tai gali būti pritaikyta ir žmonėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo „Daily Mail“, JAV mokslininkams pavyko nustatyti, jog yra galimybė modifikuoti skruzdėlių genų aktyvumą ir tokiu būdu pakeisti šių vabzdžių elgseną.

Tai mokslininkams suteikia optimizmo, jog šis mechanizmas gali būti pritaikytas ne tik vabzdžiams, tačiau ir kitos rūšies gyvūnams, pavyzdžiui, žinduoliams, net ir žmonėms.

Norint perprogramuoti skruzdėlės smegenis, mokslininkai iš Pensilvanijos universiteto „nunulino“ epigenetinę kontrolę, kuri aktyvuoja tam tikrus genus be nuolatinių pokyčių šių vabzdžių DNR.

Paaiškėjo, jog šis metodas, kuomet yra manipuliuojamas genetinės kontrolės sluoksnis, leidžia perprogramuoti skruzdėlės mitybos įpročius.

Tai buvo išbandyta ir ištirta vienoje iš skruzdėlių kolonijų, kuri iš esmės susideda iš dviejų tipų skruzdėlių – tai pagrindinių darbininkių ir gerokai stambesnių gynėjų, kurios padeda apsaugoti buveinę atakos metu.

Mokslininkai nustatė, jog kiekviena skruzdėlė turi abiejų tipų genų, nulemiančių, kuriai grupei ji bus priskirta, tačiau viskas priklauso nuo to, kokie genai ima dominuoti ir paveikia smegenų veiklą.

Mokslininkams tyrimo metu pavyko medžiagos, vadinamos acetilu, pagalba, išlaisvinti tam tikrus genus, kurie priverčia pakeisti net ir suaugusios skruzdėlės elgseną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(19)
(2)
(17)

Komentarai (0)