Mirtį nešantis kosmetikos priedas: o ar jūs tai naudojate?  (0)

Daugybėje kasdien mūsų vartojamų kosmetikos priemonių yra mažyčių dalelių, kurios kelia mirtiną grėsmę gyvūnijai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Todėl JAV ką tik priimtas sprendimas uždrausti muilus, dantų pastas ir kūno prausiklius, kuriuose yra mažyčių plastiko dalelyčių, vadinamų mikrolašeliais.

Pasirodo, kad šie mikrolašeliai neišsiskaido, tad daugybė jų patenka į aplinką kartu su nuotekomis. Vien Niujorko valstijoje tokių mikrolašelių, pasak Laukinės gamtos išsaugojimo draugijos, su nuotekomis į aplinką patenka net 19 tonų per metus.

Kaip rašo „Business Insider“, tokiuose mikrolašeliuose kaupiasi pavojingi teršalai, tokie kaip sintetinis pesticidas DDT. Žuvys ir kiti vandens gyvūnai šiuos mažyčius plastiko gabaliukus neretai palaiko maistu ir suėda. Taip šios dalelės patenka į mitybos grandinę.

„Mikrolašeliai kelia didžiulę grėsmę natūraliai aplinkai ir laukinei gyvūnijai, kuri joje gyvena. Kadangi jau yra natūralių jų alternatyvų, uždrausti juos naudoti asmens higienos produktuose yra visiškai logiška“, – teigiama Laukinės gamtos išsaugojimo draugijos pranešime.

Naujausi tyrimai parodė, kad 1 kvadratiniame Erio ežero kilometre (šis ežeras yra vienas didžiausių ne tik JAV, bet ir pasaulyje), yra 1,7 mln. mažyčių plastiko dalelių.

Kadangi šios dalelės yra labai mažos, jos prateka pro nuotekų filtrus ir patenka tiesiai į upes, ežerus ir vandenynus. Žuvys, vėžliai ir kita vandenyje gyvenanti fauna juos neretai palaiko maistu ir suėda.

Bet šios dalelės nepasišalina iš gyvūnų organizmo, o lieka jų skrandyje ar žarnyne. Kai taip nutinka, gyvūnai nustoja maitintis ir nugaišta iš alkio ar dėl kitų sveikatos problemų.

„Turime įrodymų, kad mikroplastikas gali pakenkti. Tikiuosi, galime šiuo tyrimu imtis tam tikrų teigiamų veiksmų“, – žurnalui „Scientific American“ pasakojo „5 Gyres“ instituto vykdomasis direktorius Marcusas Eriksenas, 2013 metais vadovavęs tyrėjų, tyrusių šį reiškinį grupei.

„Johnson & Johnson“, „Unilever“ ir „Procter & Gamble kompanijos jau pažadėjo palaipsniui pašalinti dažniausiai pasitaikančius mikrolašelius iš savo produktų.

O Tarptautinė kampanija prieš mikrolašelius kosmetikos pramonėje sudarė produktų, kuriuose gali būti šių kenksmingų dalelių, sąrašą, kurį pateikiame ir jums.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(20)
(2)
(18)

Komentarai (0)