Piktina netvarka gydymo įstaigose? Gydytojas papasakojo, kodėl taip yra

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

mch0lic 2016-01-17 11:18
Dėl specialistų trūkumo abejoju, nes jei tik yra galimybė už paslaugą mokėti eilės staiga išnyksta ir apžiūra ar tyrimai atliekami iš karto (toje pačioje įstaigoje). Didžiausia problema lietuvoje šiandien yra jaunų žmonių emigracija. Kuo populiacija senesnė tuo mažiau pajamų surenkama į biudžetą, tuo mažiau jų skiriama tiek švietimui, tiek sveikatai, tiek kitom sritim. Iš kitos pusės, neatsimenu, kada paskunį kartą buvo priimtas koks nors reikšmingas teisės aktas sugražinti emigrantams į lietuvą. Kiekviena partija apie tai daug kalba, bet tuo pačiu daro viską, kad tokie žmonės net netorėtų gryžti.
Hmz 2016-01-17 17:15
Siūlyk idėjas, kaip tas teisės aktas turi atrodyti.
punktyras 2016-01-17 18:17
sigun 2016-02-10 22:10
Prisidėsiu prie straipsnio. Eilinis "super" pasiūlymas iš prezidentės: premijuoti įstaigas "susitvarkančias" su eilėmis ir bausti "nesusitvarkančias". Iš kur ji traukia tokius patarėjus... Įstaigos, kuriose didelės eilės - žinomos ir vertinamos įstaigos, ir gydytis jose yra daugiau norinčių nei jos gali priimti. Ir priešingai - eilių nėra ten, kur reputacija nekokia arba paslaugos brangios. Pagrindinė straipsnio idėja - mokama medicina. Aš už. Problema, kad Lietuvoje dauguma vis dar įpratę, kad valstybė jais turi rūpintis. Tad ko gero iškart pereit prie mokamos nesigaus. Bet judėti ta kryptimi po truputį reiktų, t.y. kiekviena paslauga turėtų būti iš dalies apmokama, pvz. 10%, kasmet didinant procentą. Tai išspręstų problemą su etatiniais mėgėjais ateit pasikonsultuot dėl kiekvieno šūdniekučio ar gulėt ligoninėje, kai puikiausiai būtų galima ir namie. Taip pat tai leistų padidint gydytojų pajamas. Gal kada nors netgi nebebūtų tokios atskirties tarp stomatologų ir grožio chirurgų, kur pacientas apmoka visą kainą, bei "standartinės" medicinos. Tik deja, panašu, kad politinės valios pritrūks. Nes politikai paskaičiuoja rinkėjų kiekį ir vėl gaunasi kaip tie iš "Naša Raša" kur vis apie tą vargšą žmogų, balsuotoją, galvoja nepaliaudami.
Arthuras 2016-02-10 22:39
Jei jau kalbant apie Lietuvos ligoninėse ir kitose gydymo įstaigose esančias problemas, tai visų pirma reikia išnaikinti korupciją. Ją naikinti spardant lauk iš darbo nuo sovietinių laikų užsilikusius vadus, gerai patikrinti, ar visų ligoninės darbuotojų turtas atitinka jų uždirbamas pajamas ir t.t. Išsprendus šią problemą, labai, labai didelė dalis problemų išsispręstų savaime. Atlyginimai tiek gydytojų, tiek slaugių yra apgailėtinai maži. Naudojant lėšas efektyviau (kas yra susidūręs, žino efektyvumo lygmenius gydymo įstaigose), būtų galima pakelti kažkiek atlygį ir darbuotojams. Mažiau emigruotų, būtų daugiau personalo, eilės mažėtų. O aš prieš. Visiškai prieš. Medicina ir dabar yra mokama, bet per mokesčius. Taip ir turi būti. Sveikata yra pats didžiausias žmogaus turtas ir kuomet ta sveikata šlubuoja, asmuo yra labai pažeidžiamas. O jei jis ir taip piniguose nesimaudo, sveikata prasta ir reikia už ją dar papildomai susimokėt... O dirbt daug negali, nes sveikata prasta - užburtas ratas. Dėl šūdniekių žmonės vaikšto pas šeimos gydytojus. Ir tai... Spręsti ar šūdniekis ar ne - labai sudėtinga. Net onkologinės ligos prasideda kaip šūdniekiai. Tai suskaustą ką, tai dar kokie nežymūs simptomai. Jei ligą pagauni anksti - pasveiksti. Jei vėlai - ne.