14 vietų, kuriose saugiai išgyventumėte badą, marą ir karą  (2)

Praėjusių metų gruodžio orai kai kuriose pasaulio šalyse nustebino net ir visko mačiusius. Braziliją, Urugvajų, Paragvajų, Argentiną ir Jungtinę Karalystę pirmąjį žiemos mėnesį siaubė smarkūs potvyniai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Teksase siautėjo šiam metų laikui nebūdingi tornadai, Jungtinių Valstijų Rytų pakrantėje ir žemyninėje Europos dalyje buvo neįprastai šilta – per Kalėdas apie sniegą buvo galima tik pasvajoti, skelbia businessinsider.com.

Panašu, kad žmonių lemiami klimato pokyčiai įgauna pagreitį. Nuo 1900 metų pasaulyje tapo šilčiau vienu laipsniu pagal Celsijų. Nors pokytis ir atrodo nežymus, jo padariniai katastrofiški.

Nevalia pamiršti ir terorizmo grėsmės bei „Islamo valstybės“ pavadinimo. Kur dar kaip niekada įtempti Rusijos ir Turkijos santykiai po lapkričio incidento, kai buvo numuštas karinis rusų lėktuvas. Trumpai tariant, pasaulis dabar turi rimtų bėdų.

Žmonija daugiau ar mažiau sėkmingai susitvarkė su finansų krize, pergyveno majų išpranašautą pasaulio pabaigą, tačiau niekada negalime būti tikri ir ramūs: galbūt 2016 metai bus lemtingi. Tad reikia ruoštis. Pristatome keliolika pasaulio kampelių, kur jaustumėtės saugūs bei ramūs net ir didžiausio pavojaus akivaizdoje. Specialistų teigimu, šios vietos net ir didžiausių grėsmių akivaizdoje išliks stabilumo, saugumo ir gerovės bastionais.

Islandija

Islandija – bene labiausiai izoliuota Europos valstybė, esanti už šimtų kilometrų nuo artimiausios žemės. Tai reiškia, kad šalies geografinė padėtis itin palanki saugantis nuo įsibrovėlių – ją sunku pasiekti. Be to, Islandijoje gausu būtinųjų išteklių, padėsiančių pasirūpinti išgyvenimu net ir baisiausiomis sąlygomis. Šalyje praktiškai naudojama vien geoterminė energija, gaunama iš saloje esančių aktyvių ugnikalnių.

Islandijos krantus skalaujantys vandenys – praktiškai neišsekantis žuvų ir jūros gėrybių šaltinis, tad maisto čia tikrai nepritrūks. Taigi, jeigu tektų šioje saloje įstrigti kuriam laikui, galite būti ramūs – netrūks nei maisto, nei šilumos. Be to, Islandija sėkmingai susidorojo su itin sudėtingu iššūkiu – finansų krizės įkarštyje vos nežlugo šalies bankų sistema, tad nieko keisto, jog islandai nebijo net ir iš pirmo žvilgsnio neišsprendžiamų problemų.

Tristanas da Kunja

Salų grandinė Atlanto vandenyno pietuose – atokiausias pasaulyje gyvenamas archipelagas, nuo artimiausios sausumos nutolęs ne mažiau 2 tūkst. kilometrų. Čia gyvena vos 300 žmonių, tad jie tikrai apsidžiaugtų sulaukę daugiau gyventojų. Sala garsėja puikiais žvejais, tad badauti tikrai neteks.

Guamas

Viena iš neinkorporuotų Amerikos teritorijų, kur galima rasti saugią priebėgą. Guamas įsikūręs vakarinėje Ramiojo vandenyno dalyje – čia veikia ne viena Amerikos karinė bazė, tad galite neabejoti: čia jausitės saugūs ir apsaugoti net ir tuo atveju, jeigu Rusijos ir Turkijos santykiai taps nekontroliuojami ir visi atsidursime Trečiojo pasaulinio karo įkarštyje. Tiesa, Guamas negali pasigirti klestinčia ekonomika, tačiau ir neskursta – pinigų gauna iš turizmo ir JAV valdžios.

Čiang Majus

Viskas, ką jums reikia žinoti, yra tai, kad šiame idiliškame Šiaurės Tailando mieste namus turi šveicarų investuotojas Marcas Faberis. M. Faberis garsėja neįtikėtinai pesimistišku požiūriu į pasaulio ateitį. Jis nuolat skelbia įspėjimus, kur reikėtų gyventi prasidėjus karui (provincijos ūkyje), ar kas laukia dolerio (jo vertė bus mažesnė net už tualetinio popieriaus).

Nors Pietryčių Azijoje dešimtmečiais dominuoja karai, heroinas, žudynės ir politinės suirutės, Čiang Majus išliko taikos ir stabilumo tvirtove. Tai puikus ženklas, kad šis miestas išliks, nepaisant to, ką mums paruoš istorija.

Denveris

Denveris pasižymi keliais naudingais dalykais. Jis įsikūręs netoli skalūnų naftos telkinių, reiškiančių, kad šiame mieste visada bus kuro. Karo atveju tai būtų vienas lengviausiai ginamų JAV miestų, nes Denveris plyti vienos mylios (1,6 km) aukštyje nuo jūros lygio (ir toli nuo pačių jūrų) ir yra supamas kalnų. Jo aukštis taip pat reiškia, kad tai būtų puikiausia vieta gyventi, prasidėjus pasauliniam klimato atšilimui. Iš tikrųjų pasaulinis atšilimas aplinkinius Denverio žemės ūkio laukus turėtų paversti itin derlingais.

Antarktida

Antarktida veikiausiai yra viena nesvetingiausių vietų pasaulyje ir dėl to ji yra tobula vieta pasislėpti, kai artinsis pasaulio pabaiga. Jei sugebėsite ten nukakti su pakankamu kiekiu maisto, kurio užtektų šaltai žiemai, galėtumėte įsikurti viename iš ekspedicijų namelių ir jame tūnoti, kol reikalai pagerės. Nepanašu, kad karas kada nors pasiektų piečiausiai esantį pasaulio tašką.

Džaja

Šis kalnuotas Indonezijos regionas neprimena labai svetingos vietos gyventi. Tačiau atminkite, kad neramumų laikmečiu jūs neieškosite svetingumo – jums tereikės sąlygų išgyventi. Džajoje įsikūrusi didžiausia aukso kasykla pasaulyje, o tai reiškia, kad čia gali laukti tonos darbo ir prekybos, jei teisingai sužaisite savo kortomis. Šiame regione taip pat įsikūrusi trečioji pagal dydį pasaulyje vario kasykla.

Keiptaunas

Keiptaunas, pasižymintis nuostabiais vaizdais ir uostais, ne veltui pagal gyventojų skaičių Pietų Afrikos Respublikoje užima antrą vietą. Tačiau net kilus chaosui, Keiptaunas ramiai gyvuotų toliau, tarsi nieko nebūtų atsitikę. Dėl Pietų Afrikos Respublikos geografinės padėties Keiptauno ekonomikos būklė niekuo neprimena kitų broliškų miestų žemyno šiaurėje. Jis taip pat yra palyginus nepriklausomas nuo Vakarų užsienio įtakos.

Bernas

Nėra abejonių, kad per kruviną Europos istoriją Šveicarija ne kartą įrodė, kad gali būti laikoma rojumi. Berną supa Šveicarijos Alpės, suteikiančios miestui natūralią apsaugą. Tačiau Šveicarijos sostinė geriausia slėptuve Europoje yra dėl savo diplomatinės nuovokos.

Pastaruosius kelis šimtus metų Šveicarija per kiekvieną didesnį konfliktą likdavo neutrali ir šis neutralumas lemia, kad prasidėjus Trečiajam pasauliniam karui, Bernas ir vėl bus gera vieta pasislėpti. Šveicarijos dirbama žemė yra viena derlingiausių visame regione ir tai bus dar vienas pliusas, jei smogtų klimato kaitos pasekmės.

Nekerio sala

Tai sala, priklausanti „Virgin“ magnatui Richardui Bransonui. Jeigu jam paskambintumėte, gali būti, kad jis leistų pagyventi šioje saloje, kai viskas pradės griūti. Juk jis visuomet atrodo gana draugiškas ir malonus vyrukas.

Ugnies Žemė

Šis Pietų Amerikos regionas dėl vėjo krypčių yra tobula vieta, norint išvengti bet kokių radioaktyvių dulkių. Tačiau šį pasaulio kampelį taip pat saugo kraštutinumai. Niekas nesivargins įsiveržti ir užimti Ugnies Žemės.

Jukonas

Jukonas yra labiausiai į vakarus nutolusi Kanados federalinė teritorija. Ji retai apgyvendinta ir šiandien jos ekonomika smarkiai priklauso nuo vyriausybės ir turizmo. Tačiau pradėjus griūti likusiam pasauliui, šiame regione tikrai galėtų gyventi nedidelės, klestinčios bendruomenės.

Jukone veisiasi daugybė laukinių žvėrių, tinkamų medžioklei ir gaudymui spąstais. Tai būtų itin svarbu ankstyvaisiais metais po pasaulinės katastrofos, kai ūkininkavimas nebūtų perspektyvus. Atgyjant civilizacijai, itin pasitarnautų šio regiono retųjų metalų kasyklos. Daugybė upių reiškia, kad būtų nesudėtinga judėti iš vienos vietos į kitą. Oro sąlygos čia atšiaurios, ypač žiemą, taigi nepamirškite šito palto. Jei laukinėje gamtoje atsidursite vienas, teks itin saugotis lokių.

Kanzas Sitis

Kas benutiktų Jungtinėms Valstijoms, Kanzas Sitis veikiausiai gyvuotų toliau. Jis neįsikūręs pakrantėje, taigi jam nereikia būgštauti dėl saugumo, užsienio pajėgų invazijos ar kylančio jūros lygio.

Aplink šį miestą driekiasi didžiuliai dirbamos žemės plotai (tinkantys javų ir galvijų auginimui), be to, jame kertasi kelios geležinkelių arterijos, taigi dėl transporto nebūtų jokių problemų, net jei viskas pasisuktų itin bloga linkme – iš tikrųjų šis miestas turėtų klestėti kaip aktyvumo centras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(27)
(27)
(0)

Komentarai (2)