Rimtas įspėjimas: dėl klimato kaitos pabėgėliais greitai virs dešimtys milijonų žmonių  (0)

Klimato kaitos pabėgėlių iš Bangladešo skaičius per ateinančius dešimtmečius stiebsis itin sparčiai. Skaičiuojama, kad 2050 m. apie 20 mln. šios Azijos šalies gyventojų dėl klimato kaitos sukeltų padarinių – dirvos erozijos, kylančios temperatūros, vandens užterštumo, praras savo namus ir pajudės į kitas šalis bei žemynus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jeigu vandens lygis pakils 97,5 cm, penktadalis Bangladešo, kuris įsikūręs didžiausių Azijos upių suformuotoje deltoje, bus užtvindytas vandeniu. Labiausiai dėl kintančių gamtinių sąlygų nukentės skurdžiausi šalies gyventojai.

Tiesa, jau šiandien Bangladešo gyventojai jaučia klimato kaitos pasekmes. Po truputį augantis vandens lygis ir didėjanti vidutinė temperatūra jau dabar sukelia anksčiau nepastebėtas orų anomalijas.

2007 m. lapkričio 15 d. neįprastas ciklonas Bangladešo pakrantėje sukėlė ypač stiprų vėją ir milžiniškas bangas. Dėl šios audros dalyje šalies dingo elektra ir buvo sutrikdytas ryšio priemonių darbas.

Šiandien šalies sostinėje Dakoje gyvena tūkstančiai benamių, savo namų ir turto netekusių dėl potvynių, upių erozijos ir kitų klimato pokyčių paskatintų veiksnių.

Naujienų svetainės theguardian.com teigimu, kasdien į Doką atvyksta apie 2000 benamių, kurie žūtbūt stengiasi pabėgti nuo milžiniško skurdo kaimiškose Bangladešo vietovėse.

Ir nors vienam Bangladešo gyventojui tenkanti į atmosferą išmetamos anglies dioksido emisijos dalis siekia 0,4 metrinės tonos (JAV šis rodiklis siekia 17, o Didžiojoje Britanijoje 7,1), bet šalis nuo žmogaus veiklos sukeltų pokyčių nukentės labiau, negu išsivysčiusios šalys.

Per ateinančius tris dešimtmečius vidutinė Bangladešo temperatūra išaugs 2 laipsniais.

Šie pokyčiai reikš sparčiau tirpsiančius Himalajų ledynus, kurių tirpsmo vanduo tekės į Bengalijos įlanką. Tuo pačiu metu ciklonai vis stipriau niokos Bangladešo pakrantę, o sūrus jūros vanduo užterš geriamojo vandens šaltinius bei sunaikins didžiulius derlingų žemių plotus.

Tačiau katastrofiška padėtis susiklosčiusi ne tik Bangladeše. Afrikoje didžiulę migraciją skatins sausros, o Azijos šalyse potvyniai.

2060 m. dėl klimato pokyčių iš gimtųjų vietų bėgančių migrantų skaičius gali svyruoti nuo 25 mln. iki 1 mlrd. Šių žmonių pagrindine migracijos kryptimi taps miestai, patys įsikūrę pakrantėse, kurioms grasina kylantis vandenynų lygis.

Didžiosios Britanijos vyriausybės užsakytų tyrimų duomenimis, 2060 m. urbanizuotose vietovėse, kurios patirs nuolatinius potvynius, gyvens 192 mln. daugiau žmonių negu šiandien.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai (0)