Australija ketina atleisti šimtus klimato kaitą įrodžiusių mokslininkų  (0)

Australija ketina atleisti daugelį klimato tyrimų mokslininkų, kadangi apie pasaulinį atšilimą jau žino viską, skelbia „The Independent.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ekspertai nerimauja, kad biudžeto apkarpymai neleis Australijai ateityje susidoroti su klimato kaitos poveikiais. Ši šalis yra viena labiausiai pasaulinio atšilimo paveiktų teritorijų pasaulyje. Šalies klimato tyrimų sparnas praras šimtus darbuotojų po nuosprendžio, kad jau pavyko įrodyti pagrindinius faktus apie klimato kaitą.

Vis dėlto mokslininkai nuogąstauja, kad toks sprendimas užkirs kelią Australijai tinkamai reaguoti į besikeičiančio klimato efektus. Kadangi ši šalis yra sausiausia pasaulyje, jau dabar galima matyti kaip pasaulinis atšilimas keičia teritorijos klimatą.

Australijos sandraugos mokslo ir industrijos tyrimų organizacija (CSIRO) įdarbino tūkstančius mokslininkų ir yra lyderė užsiimanti klimato, bei jo poveikio vandenynams modeliavimu.

Organizacija pranešė, kad priėmė strateginį sprendimą: bus judama nuo klimato mokslo link pastangų suprasti, kaip išgyventi naujoje aplinkoje.

Tačiau mokslininkai perspėja, kad pirminiai moksliniai bandymai vis dar vyksta ir toks sprendimas neigiamai paveiktų viso pietinio pusrutulio klimato kaitos tyrimų būseną.

„CSIRO iš esmės sako, kad „klimato mokslas baigtas ir mes judame link prisitaikymo ir pasekmių sušvelninimo, – 38 metus šioje organizacijoje dirbęs jūros lygio ekspertas Johnas Churchas, paaiškino „Nature News“. – Mano požiūriu tame teiginyje yra daug netikslaus ir neaiškaus mokslo: klimato mokslas dar nebaigė pradėto darbo.“

Pasak pranešimų, iš 140 mokslininkų dirbančių CSIRO atmosferos ir vandenynų skyriuje, iki 110 gali netekti savo vietų. Taip pat dings 120 žemės ir vandens programos vietų, o 350 klimato darbuotojų reikės specializuotis iš naujo.

Kadangi CSIRO yra pažangiausia savo rūšies institucija pietų pusrutulyje, biudžeto apkarpymai galimai paveiks pastangas modeliuoti klimatą didelėse planetos dalyse. Ši organizacija yra viena iš kelių kuriančių pietų pusrutulio klimato aukštos raiškos nuotraukas, o šia informacija paremti modeliai yra labai svarbus siekiant sužinoti kaip klimato kaita paveiks pasaulį.

„Australija bus pirmiausiai ir smarkiausiai paveikta pasaulinio atšilimo, – CSIRO mokslininkas atskleidė „Scientific American.“ – Prisitaikymas reikalauja klimato modelių, kurie parodys prie ko, kur ir kada reikės prisitaikyti.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(24)
(5)
(19)

Komentarai (0)