Nesumaišykime! Kuo skiriasi gravitacinės bangos nuo gravitacijos bangų  (0)

Kalbant apie gravitacines bangas (angl. gravitational waves), svarbu nesupainioti jų su visai skirtingu, bet labai panašiai vadinamu reiškiniu – gravitacijos bangomis (angl. gravity waves).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kuo jie skiriasi? Space.com atskuba į pagalbą.

Gravitacinės bangos - dabar karščiausia mokslo tema. Bet kokia medžiaga iškreipia erdvę aplink save. Kuo labiau nutolstame nuo medžiagos telkinio, tuo iškreipimas menkesnis, tačiau jis yra visur. Jei kūnas juda, keičiasi ir erdvės iškreipimas, tačiau vieno tokio pasikeitimo subangavimui neužtenka.

Kad atsirastų gravitacinės bangos, reikalingas judėjimas su pagreičiu. Pavyzdžiui, gravitacines bangas skleidžia dvinarės žvaigždės. Taip pat manoma, kad gravitacinių bangų turėjo kilti Visatos egzistavimo pradžioje buvusio infliacijos periodo metu.

Toks gravitacinių bangų susidarymo mechanizmas yra analogiškas elektromagnetinei spinduliuotei. Krūvį turintis objektas, judantis su pagreičiu, skleidžia spinduliuotę.

Ką reiškia gravitacinių bangų “tiesioginis aptikimas”? Ogi tai, kad aptiktas gravitacinių bangų sukeltas erdvės susitraukimas ir išsitempimas. Gravitacinės bangos tą ir daro – tempia erdvę.

Aptiktų gravitacinių bangų dažnis buvo 50-250 Hz. Tai yra dažniai, kuriuos galime girdėti, taigi signalą lengva paversti garsu. Tai ir buvo padaryta – garsas pristatytas per LIGO spaudos konferenciją, taip pat jį galite išgirsti čia.

Garsas pateiktas dviem būdais: pirmasis – tiesioginė konversija, antrajame dažniai keletą kartų padidinti, kad garsai būtų tokio dažnio, kokiam mūsų ausys yra jautresnės. Daug kas sako, kad pirmu atveju garsas panašus į širdies plakimą, antruoju – į lašą, krentantį į vandenį, arba čirpsėjimą. O ką girdite jūs?

Tuo tarpu gravitacijos bangos – tai bangos, kurias įprastoje terpėje (dažniausiai vandenyje ar kitame skystyje, taip pat dujose, pavyzdžiui Žemės atmosferoje, o kartais ir kietame kūne) sukelia gravitacija.

Tarkim, paimkite ilgą žarną, pripilkite vandens ir pakelkite abu galus taip, kad vanduo nusistovėtų. Tada staigiai pakelkite vieną galą – vanduo ims svyruoti, nes viena jo pusė staiga atsidurs per aukštai ir bandys išsilyginti su kita, bet tam prireiks laiko. Tai ir yra gravitacijos banga.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(28)
(4)
(24)

Komentarai (0)