„Terapinė aklavietė“: populiariausias alternatyvus gydymo metodas vis dar be patikimų poveikio įrodymų  (1)

Garsūs pasaulio mokslininkai paskelbė, kad homeopatija atsidūrė „terapinėje aklavietėje“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nes atlikus sisteminę apžvalgą paaiškėjo, kad šis prieštaringai vertinamas gydymo metodas nė kiek ne veiksmingesnis už placebą, skelbia independent.co.uk.

Profesorius Paulas Glasziou iš Bondo universiteto vadovavo Nacionalinės sveikatos ir medicinos tyrimų tarybos darbo grupei, kuriai, siekiant nustatyti, ar šis gydymas yra veiksmingas, buvo pavesta peržiūrėti 176 homeopatijos tyrimų įrodymus.

Paaiškėjo, kad visose 57 sisteminėse apžvalgose, kurios apėmė 176 atskirus tyrimus, orientuotus į 68 skirtingus sveikatos sutrikimus, nė vienu atveju nerasta įrodymų, kad homeopatija būtų veiksmingesnė už placebą.

Homeopatija yra alternatyvi medicina, pagrįsta medžiagos atskiedimo vandenyje idėja. Didžiosios Britanijos Nacionalinė sveikatos tarnyba teigia: „Specialistai mano, kad kuo daugiau medžiagos tokiu būdu atskiedžiama, tuo didesne galia kovojama su simptomais. Dauguma homeopatinių vaistų susideda iš medžiagų, kurios vandenyje buvo atskiestos daug kartų, kol originalios medžiagos nelieka ar beveik nelieka“.

Mokslininkų komanda nerado „jokio pastebimai įtikinamo poveikio, išskyrus placebą“ ir padarė išvadą, kad „nėra patikimų įrodymų tyrimuose su žmonėmis, kad homeopatija veiksmingai gydo įvairius sveikatos sutrikimus“.

„British Medical Journal“ tinklaraštį rašantis profesorius P. Glasziou konstatuoja: „Kaip ataskaitą parengusios darbo grupės pirmininkas aš tiesiog jaučiau palengvėjimą, kad entuziastingas kruopštaus įrodymų analizavimo ir sintetinimo procesas buvo baigtas. Darbą pradėjau vedamas „aš nežinau požiūrio“, norėdamas sužinoti, ar šis mažai tikėtinas gydymas galėtų kada nors būti veiksmingas… tačiau praradau susidomėjimą peržiūrėjęs 57 sistemines apžvalgas, kurios apėmė 176 atskirus tyrimus, ir nesurado jokio pastebimo įtikinamo poveikio, išskyrus placebą“.

„Galiu gerai suprasti, kodėl Samuelis Hahnemannas – homeopatijos sumanytojas – buvo nepatenkintas XVIII amžiaus medicinos praktikomis, tokiomis kaip kraujo nuleidimas ar žarnyno valymas, todėl bandė rasti geresnę alternatyvą, – toliau tęsia mokslininkas. – Bet aš manyčiau, kad jis būtų nusivylęs bendra homeopatijos nesėkme, kuri ištiko jo novatoriškus tyrinėjimus, tačiau vietoj to toliau gvildentų terapinės aklavietės klausimą“.

Jungtinėje Karalystėje homeopatijos paslaugas teikia dvi Nacionalinei sveikatos sistemai priklausančios ligoninės bei didelis skaičius bendrosios praktikos gydytojų.
 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(15)
(2)
(13)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: