Kas būtų, jei 1 kilometro skersmens asteroidas atsitrenktų į sausumą: išsamus apokalipsės scenarijus  (0)

Naujas geofizikų tyrimas atskleidė, kad net ir vidutinio dydžio asteroidas Žemei galėtų atnešti siaubingų padarinių – jis staigiai pakeistų planetos klimatą, paversdamas ją sausa, šaltas ir tamsia dykyne.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkų teigimu, toks asteroidas nenušluotų visko nuo žemės paviršiaus  iškart – viskas vyktų palaipsniui. Iš pradžių, dulkių kamuoliai pakiltų į atmosferą ir blokuotų saulės spindulius, todėl planetos klimatas atvėstų. Maža to, visame pasaulyje sumažėtų kritulių ir sutriktų augalų fotosintezė, kas nulemtų katastrofiškus padarinius maisto grandinėje.

Akivaizdu, kad tokiame pasaulyje gyventi pasidarytų labai sunku. Būtent šie procesai prieš daug milijonų metų ir išnaikino tiranozaurus bei visus jų pusbrolius.

Tuo metu į Žemę įsirėžęs asteroidas buvo maždaug 10 kilometrų pločio, o jo poveikis buvo net mažesnis, kadangi dangaus kūnas trenkėsi į vandenyną, o ne į sausumą.

Naujasis tyrimas, kurio metu buvo naudojamas sudėtingas kompiuterinis modeliavimas, atskleidė, kad net ir 1 kilometro skersmens asteroidas atneštų panašius pražūtingus padarinius, jeigu atsitrenktų į žemyninę planetos dalį.

Kaip pasikeistų gyvenimas Žemėje?

Pirmiausia, didžiulė kinetinė asteroido energija išmuštų 15 kilometrų pločio kraterį, kuris į orą išmestų didžiulius kiekius įvairių medžiagų. Priklausomai nuo medžiagų tankio, dangus užtemtų maždaug šešeriems ar net dešimčiai metų. Taip pat asteroidas greičiausiai sukeltų gaisrą, todėl suodžių ir pelenų atmosferoje dar labiau padaugėtų.

Blogiausiu atveju, pirmuosius metus ar dvejus 70% dangaus skliauto būtų uždengta. Todėl paviršiaus temperatūra atvėstų maždaug 8°C. Tai Žemę panardintų į staigų ledynmetį. Sutriktų ir vandens apykaita: pirmuosius šešerius metus turėtume net 20% mažiau atmosferinio vandens. Visa tai nulemtų badą, sausras ir Žemės pusiausvyros griūtį.

Suodžių ir dulkių dalelės ne tik atvėsintų planetą – jos taip pat sugertų saulės spindulius, įkaitintų viršutinį atmosferos sluoksnį ir pagreitintų chemines reakcijas, kurios naikina ozono sluoksnį. Ozono sluoksnio praradimas nebeapsaugotų mūsų nuo ultravioletinių Saulės spinduliams, kas padarytų nepataisomą žalą žmonių odai.

Tačiau šio tyrimo autorius Charlesas Bardeen bando mus šiek tiek nuraminti: „Net jei 1 kilometro skersmens asteroidas ir kėsintųsi į mūsų planetą, mes tai žinotume ir turėtume laiko pasiruošti. Be to, tokie dangaus kūnai su Žeme susiduria tik maždaug kas 500 tūkst. metų“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(48)
(4)
(44)

Komentarai (0)