Kaip Saulės užtemimas paveikė lietuvius? (Video)  (1)

Trečiadienį Indonezijoje buvo stebimas visiškas Saulės užtemimas. Nekasdieniu reginiu mėgavosi astronomijos entuziaztai dalyje Indonezijos salų - uolūs musulmonai per jį atsiklaupę meldėsi, o genčių nariai atliko ritualus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mėnulis atsidūrė tarp Žemės ir Saulės vakar 6 val. 19 min vietos (1 val. 19 min. Lietuvos) laiku, o maždaug po valandos visišką užtemimą buvo galima stebėti Indonezijos vakarinėje dalyje. Saulės diskas buvo visiškai uždengtas Mėnulio siauroje lanko pavidalo zonoje, į kurią patenka dalis didžiausios pasaulyje salų valstybės, apimančios tris laiko juostas. Vėliau Mėnulio šešėlis nuslinko per Ramųjį vandenyną.

Įdomu, kad šis užtemimas kalendoriškai baigėsi anksčiau negu prasidėjo: slinkdamas per Ramųjį vandenyną, Mėnulio šešėlis kirto sutartinę datos keitimosi liniją ir pateko į regioną, kur tebebuvo antradienis, kovo 8-oji.

Daliniai Saulės užtemimai taip pat buvo stebimi dalyje Azijos ir Australijos šiaurėje, o astronomijos entuziastai tame regione rinkosi ant namų stogų, paplūdimiuose ir observatorijose, kad galėtų pamatyti tą reginį.

Kitas visiškas užtemimas įvyks 2017 metų rugpjūtį; jį bus galima stebėti dalyje Šiaurės Amerikos.

Ateina nemiegoję visą naktį

Ypatingi dangaus reiškiniai ne visus nuteikia pakiliai. Kaip pasakojo Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Daiva Makaravičienė, pacientų padaugėjo jau vakar.

„Tikrai, taip. Mes net pažįstame pacientus, kurie dažnai ateina tuo pačiu metu, vadinamieji „mėnulio pacientai“. Dažniausiai kreipiasi tie, kurie turi silpnesnę nervų sistemą, sergantys depresija, širdies kraujagyslių ar aukšto kraujospūdžio ligomis. Nusiskundimų padaugėja porą dienų prieš, per ir dar dieną po dangaus reiškinio.

Neretai šie asmenys skundžiasi arterinio kraujospūdžio padidėjimu, jiems skauda galvą, pykina. Jie būna neramūs, dirglūs. Blogiausia pacientams, kuriems ir iki tol buvo prasta sveikata, kurie sirgo depresija. Tiek vakar, tiek šiandien fiksuojame daugiau kreipimųsi. Ypač vakar buvo daugiau pacientų, turinčių labilią nervų sistemą – visiems buvo pakilęs kraujospūdis. Kreipėsi moterys, kurios buvo neramios, piktos, atėjo nemiegojusios visą naktį“, - pasakojo gydytoja.

Kadangi tokių simptomų priežasties panaikinti neįmanoma, daktarams lieka dvi išeitys. „Jautresnės nervų sistemos pacientams pirmiausiai patariame neskaityti laikraščių, neieškoti problemos. O jei rimtai, tenka padidinti antihipertenzinių vaistų dozę, daugiau tenka skirti ir raminamųjų. Patariame žmonėms išsimiegoti, užsiimti mėgstama, malonia veikla, pabūti gryname ore ar nueiti į kino teatrą“, - sakė specialistė.


Saulės užtemimas 2016 kovo 9 Singapūre

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Giedrė Armalytė
(9)
(3)
(6)

Komentarai (1)