Slėnio seserys: vienuolės, kurios augina kanapes ir kovoja su Kalifornijos politikais (Video)  (0)

Vienuolišką gyvenimą pasirinkusios moterys Kalifornijoje neprimena kuklių Dievo tarnaičių. Amerikietės neatstovauja jokiai tradicinei pasaulio religijai, tačiau tikina pasirinkusios gydymo misiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Slėnio seserimis („Sisters of the Valley“) pavadintą vienuolių ordiną įkūrusios moterys telpa viename trijų kambarių name Mersedo mieste JAV Kalifornijos valstijoje. Ši bendruomenė ypač maža. Ją sudaro vos trys vienuolėmis save vadinančios moterys – seserys Kate, Darcy ir visai neseniai prie jų prisidėjusi Rose.

Jos savo kasdienius darbus atlieka segėdamos ilgus džinsinius sijonus, vilkėdamos baltus marškinius su apykaklėmis ir dėvėdamos vienuoliškus galvos apdangalus. Bet šios vienuolės tikrai neprimena kuklumo įžadus davusių katalikių. Amerikietės garaže augina kanapes, virtuvėje gamina kanabidiolio tinktūras bei tepalus ir parduoda internetu.

Moterys tikina, kad kanabidiolis nepasižymi jokiomis psichotropinėmis savybėmis, bet gali būti naudojamas medicinoje dėl savo naudingų savybių.

Išpažįsta keistą religiją

Nors moterys prisistato vienuolėmis, o sesuo Kate augo katalikiškoje šeimoje, jos savęs nepriskiria prie jokios tradicinės religijos.

Mažyčio ordino principai yra tam tikras gamtos filosofijos, gamtosaugos, kairuoliškos politikos, feminizmo ir verslumo mišinys. Todėl kanapės čia nurenkamos pagal Mėnulio kalendorių, o ruošdamos vaistus moterys meldžiasi.

„Manome, kad augalai yra dieviški, nes juos sukūrė neklystanti gamta“, – savo tikėjimą aiškino marihuanos augintojos.

„Moterys gali pakeisti šią pramonę ir vietoj narkotikų kultūros paversti ją gydymo kultūra“, – įsijautusios tikino moterys.

Tiesa, jos kasdien kelias valandas skiria „laikui su Biblija“. Bet tai ne Šventojo Rašto, o įvairiausių žmonių laiškų skaitymas. Mat neseniai žiniasklaidos dėmesį patraukęs ordinas dabar gauna šimtus laiškų ir žinučių socialiniuose tinkluose.

Regis, būtų lengva moterų kalbas apie religiją vertinti kaip rinkodaros triuką. Be to, jos puikiai moka elgtis su spauda.

Sesuo Kate tikino, kad mažiausiai 2 kino kompanijos pareiškė norą sukurti filmą apie jų bendruomenę. Tiesa, ji sakė sutiksianti dalyvauti tokiame projekte tik tada, jei tai senatoriui Bernie Sandersui galėtų padėti per rinkimus iškovoti JAV prezidento postą.

Neapsimeta tikra vienuole

Tačiau moterų norą prekiauti kanabidiolio vaistais paskatino nuoširdus tikėjimas jų veikimu. Sesuo Kate kanapes pradėjo auginti po sunkių skyrybų, kai brolis ją įkalbėjo prisidėti prie šio verslo.

O tada, kai iš kanapių pagamintais vaistais moteriai pavyko išgelbėti sūnėną nuo heroino priklausomybės, ji patikėjo gydomąja augalų galia.

Kartu su broliu sesuo Kate pradėjo sėkmingą prekybos medicinine marihuana verslą ir įsikūrė Mersede. 55 metų moteris rengtis kaip vienuolė pradėjo 2011 metais. Mat amerikietė įtūžo perskaičiusi, kad JAV Kongresas ruošiasi picą paskelbti daržove.

Tai ją paskatino prisidėti prie socialinio judėjimo „Occupy“, kuris ragino žmones sukilti prieš valdžią ir reikalauti lygybės.

„Jei pica gali būti daržovė, aš galiu būti vienuolė. Tad užsidėjau vienuolės galvos apdangalą ir išėjau į demonstracijas. Aktyvistai mane praminė seserimi „Occupy“, – juokėsi sesuo Kate.

Seseriją įkūrė atsitiktinai

Dabar moteris pyksta, jei kas nors į ją kreipiasi nepridėdamas jos vienuoliško titulo. Ji tikina niekuolmet nenorėjusi apsimesti tikra vienuole, tačiau jai patiko, kad žmonės, matydami jos apdarą, daug dažniau atverdavo širdį ir išsipasakodavo savo problemas.

Po ginčo su broliu, kurį sesuo Kate užtiko marihuaną pardavinėjantį juodojoje rinkoje, ji atsidūrė gatvėje. Tačiau tada jai kilo mintis įkurti kanapes auginančią seseriją. Tam tik reikėjo kitų seserų.

Amerikietę greitai aplankė sėkmė. Bendras draugas pasiūlė jai susisiekti su Darcy Johnson, kuri vos po pusvalandį trukusio pokalbio telefonu sutiko prisidėti prie naujojo ordino.

„Čia mane atvedė geresnio gyvenimo paieškos“, – tikino 24 metų mergina iš Vašingtono valstijos.

Sutrukdė griežtesnė kontrolė

Gydomosiomis kanapių savybėmis tikinčių moterų pastangas prekiauti savo produktais apsunkino praėjusiais metais valstijoje priimtas įstatymas. Nors Kalifornijoje marihuaną medicinos tikslais leidžiama naudoti jau beveik du dešimtmečius, tik pernai galutinai įtvirtintos šio verslo, kuriame sukasi milijardai dolerių, priežiūros taisyklės.

Tiesa, įstatymo tekste įsivėlė klaida, dėl kurios pavieniai valstijos miestai galėjo patys uždrausti kanapių auginimą, platinimą arba pardavimą. Toks draudimas įvestas ir nedideliame Mersedo mieste, kuriame gyvena vienuolės.

Tikimasi, kad klaidą savo pasiūlytame įstatyme palikęs valstijos asamblėjos narys Jimas Woodas spės pasiūlyti gubernatoriui pataisytą jo versiją. Tačiau marihuanos augintojoms tai – menka paguoda.

„Dabar mes veikiame visiškai neteisėtai. Uždrausta ir prekyba, ir auginimas. Per naktį tapome nusikaltėlėmis“, – skundėsi sesuo Kate.

Rado daugiau bendraminčių

Tad Slėnio seserų ordinas sukilo prieš Kalifornijos politikus. Tą pačią dieną, kai Mersede buvo uždrausta medicininė marihuana, jos pasiruošė mūšiui. Sesuo Kate sumanė pasitelkti ir kitus regiono marihuanos augintojus, kad jie kiekvieną penktadienį skambintų savo miestų tarybos nariams tol, kol jie pakeis savo sprendimą. Moterys kol kas tikrai nesiruošia pasiduoti.

„Tiesiog nepaisysime šio draudimo, – žadėjo sesuo Kate. – Tai prieštarauja žmonių valiai, todėl yra nenatūralu ir nemoralu.“

Vienuolės palaiko ryšius ir su kitomis moterimis Naujojo Džersio ir Vašingtono valstijose, kurios domisi galimybe prisidėti prie ordino.

„Jos jau perka džinsinius sijonus ir baltas palaidines. Norime, kad kiekviename mieste būtų moterų, parduodančių mūsų gaminamus vaistus“, – vylėsi sesuo Kate. 

Įstatymai skiriasi visose valstijose

Kalifornija buvo pirmoji JAV valstija, kurioje sergantiems vėžiu, AIDS ir kitomis lėtinėmis ligomis buvo leista vartoti gydytojo paskirtą marihuaną. 1996 metais už tokį įstatymą balsavo valstijos senato dauguma.

Tiesa, įstatymo kritikai atkreipė dėmesį, kad marihuanai įsigyti reikalingą gydytojo receptą valstijoje galima gauti pernelyg lengvai, todėl toks leidimas iš esmės įteisino šio narkotiko vartojimą.

Teisėtai marihuaną amerikiečiai gali pirkti ir vartoti tik keturiose valstijose – Aliaskoje, Kolorade, Oregone ir Vašingtone. O 23 valstijose ir Kolumbijos apygardoje šį narkotiką leidžiama įsigyti tik su gydytojo receptu.

17 JAV valstijų, tarp jų ir Kalifornijoje, taip pat leidžiama prekiauti iš kanapių pagamintais vaistiniais preparatais, kuriuose yra maža tetrahidrokanabinolio (THC) ir didelė kanabidiolio koncentracija. THC nulemia narkotinį kanapių poveikį, o kanabidiolis naudojamas medicinoje, nes gali malšinti traukulius, uždegimus ir kartais naudojamas šizofrenijai bei kitoms psichikos ligoms gydyti.

Lietuvoje kanapių ekstraktai ir tinktūros, kuriose yra kanabidiolio, įtraukti į 1961 m. Jungtinių Tautų Bendrąja narkotinių medžiagų konvencija nustatytų draudžiamų vartoti medžiagų sąrašą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(19)
(1)
(18)

Komentarai (0)