Lenkai kuria duoną, kuri sukels perversmą kasdienėje mityboje  (5)

Lenkijoje mokslininkai kuria duoną, kuri turėtų gydomųjų savybių. Vroclavo gyvybės mokslų universiteto tyrėjai bando receptus, kurie vieną iš pagrindinių Lenkijos mitybos produktų paverstų daugiau nei maistu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Duona – apsauganti ir gydanti nuo ligų. Būtent tokį tikslą išsikėlė grupė Lenkijos mokslininkų. Bandydami įvairius ingredientus, jie nori sukurti produktą, kuris ne tik maitintų, bet ir profilaktiškai apsaugotų nuo tam tikrų ligų.

Kad tai pavyktų, anot mokslininkų, svarbu, jog duonoje esantys priedai neprarastų maistinių savybių, todėl tam naudojama speciali šaldymo-džiovinimo technologija, kuri apsaugo produktus nuo aukštos temperatūros ir išlaiko jų maistinę vertę.

Mokslininkai siekia, kad ateityje duona būtų kaip piliulė, kurią valgytume kasdien net negalvodami apie jos savybes.

„Tai bus lyg piliulė, kurioje, be įprastų maistingųjų medžiagų, bus ir nemaistingų, bet svarbių mūsų kūnui. Tai – skaidulų dalelės, kurios apsaugo ir gydo nuo daugybės ligų – tiek nuo gyvenimo būdo sukeltų ligų, tokių kaip nutukimas, tiek nuo diabeto, vėžio“, – sako Vroclavo gyvybės mokslų universiteto profesorius Zygmuntas Gilis.

Laboratorijoje bandomi įvairūs tešlos paruošimo ir kepimo metodai, tiriant medžiagas atsižvelgiama į jų kaloringumą, riebalus, o receptai papildomi skaidulomis.

„Jei duona turi daug maistingų skaidulų, tai yra visiškai netukinantis produktas, nes jo energinė vertė nėra didelė. Skaidulos pripildo skrandį, todėl pavalgę nesijaučiame alkani ilgą laiką, o savo kūną aprūpiname energija“, – teigia Vroclavo gyvybės mokslų universiteto darbuotoja dr. Agata Wojciechowicz-Budzisz.

Pastaraisiais metais dėl smarkiai plintančių sveikos mitybos madų duonos vartojimas Lenkijoje itin sumažėjo, todėl mokslininkai tikisi, kad jų tyrinėjimai sugrąžins duoną į lenkų namus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(20)
(5)
(15)

Komentarai (5)