Hawkingas: Ateivių mes greitai, spėju, nerasime  (6)

Hawkingas spėjimą išsakė balandžio 12 dieną, Breakthrough Starshot pristatymo metu Niujorke. Spaudos konferencijoje Hawkingas drauge su rusų milijardieriumi Jurijumi Milneriu ir grupe mokslininkų, detalizavo naują projektą, kurio tikslas – pasiųsti daugybę didelio pašto ženklo matmenų kosminių zondų į kaimyninę žvaigždžių sistemą Kentauro alfa (Cen α).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Jeigu šie mažučiai kosminiai laivai skries 20% šviesos greičio, kelionė iki Kentauro alfos užtruks vos 20 metų, sakė Jurijus Milneris. Atsidūręs Cen α, kosminis aparatas galės atlikti vienos valandos trukmės skrydį pro Cen α ir surinkti duomenis, kurių iš Žemės gauti neįmanoma, pavyzdžiui, stambaus plano visos žvaigždės sistemos nuotraukas, kosminių dulkių molekulių zondavimą ir magnetinių laukų matavimus“, – sakė Avi Loeb, Breakthrough Starshot konsultacinio komiteto pirmininkas ir asocijuotasis mokslo profesorius Harvardo universitete.

Be kosminės technikos detalizavimo, žiūrovai norėjo išgirsti apie ateivius – o būtent, kada gi mokslininkai galėtų juos aptikti.

Hawkingas būsimus žurnalistų klausimus gavo iš anksto, tad turėjo pakankamai laiko savo atsakymų paruošimui. (Hawkingas serga amiotrofine lateraline skleroze (ALS), dar žinomo kaip Lou Geringo liga. Jis paralyžiuotas, tačiau „kalba“ kompiuteriu).

Hawkingas pasakė, kad greičiausiai mokslininkai per artimiausius 20 metų protingos nežemiškos gyvybės neras. „Tikimybė yra gan menka", – sakė jis.

Tačiau kosmologas paminėjo vieną niuansą.

„Keplerio misijos atradimai rodo, kad vien mūsų galaktikoje egzistuoja milijardai tinkamų gyvybei planetų", – sakė Hawkingas. „Regimojoje visatoje yra bent šimtas milijardų galaktikų, todėl visai įmanoma, kad protinga gyvybė ten egzistuoja“.

Hawkingas garsus savo perspėjimu, kad protingi ateiviai gali kelti grėsmę žmonijai. Iš tiesų, kai jo vakar apie tai pasiteiravo, ką žemiečiai turėtų daryti, jei susidurtume su intelektualia nežemiška gyvybe, jis atsakė: „Turime tikėtis, kad jie neras mūsų“.

Kiti tyrėjai siūlė į nežemišką gyvybę žiūrėti optimistiškiau.

Ann Druyan, rašytoja, televizijos prodiuserė ir amžinatilsį astronomo bei astrofiziko Carlo Sagano žmona, sakė, kad jos nuomone, „ateiviai yra nuostabūs, kol nebus įrodyta priešingai, dėl jų didelių pasiekimų ir brandos, kaip ir turėtų būti kosminės civilizacijos atveju“.

Ji dar pridūrė: „Nerimauju, kad visada įsivaizduojame priešiškai nusiteikusius ateivius, kurių technologija smarkiai lenkia mūsiškę, ir visgi emociškai ar dvasiškai šiek tiek nesubrendę, kaip kad ir mes dabar“.

Iš tiesų Hawkingas sutiko, kad humanoidai negali būti būti didūs visomis prasmėmis. Paklaustas, kaip, jo nuomone, atrodo nežemiškoji gyvybė, jis pajuokavo: „Sprendžiant pagal rinkiminę kampaniją, be abejo, kitaip nei mes“.

v-kosmose.com

(43)
(32)
(11)

Komentarai (6)