Šiandien – svarbiausias metų astronominis reiškinys  ()

Pasimėgaukite svarbiausiu astronominiu 2016 metų įvykiu: šiandieną įvyks Merkurijaus tranzitas per Saulę.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-05-09 Šiandien – svarbiausias metų astronominis reiškinys  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Retkarčiais arčiau Saulės esančios planetos Merkurijus ir Venera atsiduria tarp Saulės ir Žemės. Jas mes galime pamatyti kaip mažus juodus taškelius, tarsi atsidūrusius ant Saulės paviršiaus.

Kadangi šių planetų orbitos yra pakrypusios skirtingais kampais, šių planetų tranzitas nutinka gana retai. Štai Veneros tranzitas per Saulę įvyksta vos kartą per šimtmetį: pastarąjį kartą tai nutiko 2012 metais, o kitas toks tranzitas įvyks tik 2117 metais.

Dėl nedidelės Merkurijaus orbitos ir didesnio skriejimo greičio šios planetos tranzitasyra kur kas dažnesnis negu Veneros ir įvyksta 13–14 kartų per šimtmetį. Po tranzito, įvyksiančio gegužės 9 dieną, kitas toks įvykis numatomas 2019 metų lapkričio 11 dieną.

Merkurijaus tranzitas gegužės 9 dieną Lietuvoje prasidės 14.12 val., įpusės apie 18 val., o dar po trijų valandų ir Merkurijus, ir Saulė nusileis, nurodo Astronomija.lt.

Šis tranzitas bus matomas rytinėje Šiaurės Amerikos dalyje, Pietų Amerikoje, visoje Vakarų Europoje bei Vakarų Afrikoje. Visiškai jo nematys tik Rytų Azija, Indonezija bei Australija.

Planetų tranzitą per Saulės diską reikia stebėti naudojant specialius teleskopus. Įspėjame, kad stebėti Saulę plikomis akimis yra labai pavojinga. Jokiu būdu nebandykite pažiūrėti į Saulę pro įprastą teleskopą – išdegins akį!

Jei neturite reikiamos įrangos, tranzitą galite stebėti internete, pavyzdžiui, jį transliuos NASA TV. 

Įspūdingiausia Merkurijaus tranzito dalis yra tai, kad mažytis pasaulis atsiduria priešais milžinišką Saulę – Merkurijaus diskas yra vos 1/160 Saulės disko dydžio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(23)
(0)
(23)

Komentarai ()