Ką patyrė žaibo nutrenkti, bet išgyvenę lietuviai?  (5)

Po to, kai praėjusią savaitę Vilniaus rajone žaibas nutrenkė merginą ir ši išgyveno, vėl pradėta diskutuoti, kad išlikti gyvam po žaibo smūgio atrodo tikras stebuklas. Ir vis dėlto jis įvyksta. Patyrę mažiausiai keliasdešimties tūkstančių amperų žaibo srovę, kai įtampa žmogaus kūne pakyla iki 100 tūkstančių voltų, išgyvena net du trečdaliai žmonių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vengti medžių, vandens ir mobiliųjų

Tiesa, statistiškai žaibas tiesiai į žmogų trenkia palyginti retai. Tačiau, jei esate tam tikrose vietose, jo poveikio išvengti praktiškai neįmanoma. Dažniausiai žaibo aukomis tampa stovėjusieji šalia medžio ar vandens telkinio, besinaudojantieji elektroniniais prietaisais.

Tais atvejais, kai nelaimėliui nepasiseka, ant žemės be sąmonės jis randamas smarkiai apdegęs. Žaibas akimirksniu perskrodžia žmogaus kūną, palikdamas įeinamąjį ir išeinamąjį nudegimus. Dažniausiaižaibas į kūną patenka per liemenį ar kitą viršutinę kūno dalį, o išeina per kojas.

Štai praėjusiais metais Panevėžyje saulėtą dangų aptemdė debesys, prapliupo lietus. Du Biržų rajono Vabalninkų miestelio devintokai ir vienas jų bendraamžis iš Panevėžio rajono apsilankę miesto šventėje šalia miesto Bendruomenių rūmų į paupyje buvo nutrenkti žaibo. Moksleiviai slėpėsi po medžiu. Liudininkai tuomet teigė, kad bent vienas iš vaikinų galėjo kalbėtis telefonu. Jis ir galėjo pritraukti žaibą, mat po tuo pačiu medžiu stovėjo ir daugiau žmonių, bet jie nenukentėjo.

Vieno penkiolikmečio tėtis tuomet patvirtino, kad berniukams apdegė rankos, kojos, krūtinė. Tačiau nudegimai nebuvo dideli ir gilūs.

Pažeidžia stuburą

Žaibo smūgis gali pažeisti vidaus organus, raumenis, gali lūžti kaulai, pažeidžiamas stuburas. Traumos metu raumenyse išsiskyrusios medžiagos gali staiga sutrikdyti inkstų veiklą. Žaibas pažeidžia smegenis, todėl jos nebeįstengia kontroliuoti kvėpavimo, ir žmogus pradeda dusti.

Vienas iš minėtos Panevėžyje nukentėjusios trijulės skundėsi, kad skauda kojų raumenis. O štai prieš penkerius metus Joniškio rajono Mindaugių kaimo gyventoją nutrenkęs kamuolinis žaibas lėmė laikiną kojų paralyžių.

Iš karto po nelaimės atgavęs sąmonę ligoninėje jis skundėsi visiška kojų nejautra.

Praranda atmintį

Dauguma nukentėjusiųjų praranda sąmonę arba ji pritemsta, o atsigavus jie neatsimena, kas įvyko. Atgaivintam žmogui gali būti sunku pajudinti kojas, sunkiausiais atvejais gali išsivystyti nuolatinis kojų paralyžius. Kartais prarandama kalba, sutrinka orientacija, išsivysto šokas.

Štai prieš šešerius metus žaibo nutrenkta jauna mergina Rima mėnesiui nugrimzdo į komą. Lemtingojo 2010 metų liepos 13-osios vakaro mergina atsibudusi neprisiminė, kaip ir kai kurių kitų savo gyvenimo įvykių. Tačiau tuomet medikai ir artimieji teigė, kad atmintis Rimai po truputį grįžta.

Tačiau visi įvardyti atvejai – sėkmingi. Žmonės po žaibo smūgio išgyveno. Kaip tai įmanoma? Mokslininkai teigia, kad neretai žaibo iškrova – didžioji srovės dalis – tuo metu teka ne per kūną, o jo paviršiumi. Tai ir išgelbsti daugumos žmonių gyvybes.

Kaip apsisaugoti nuo žaibo?

Žaibuojant arba griaudžiant yra geriau pasilikti namuose, uždaryti langus ir duris, dūmtraukių sklendes, ventiliacijos angas, kad nebūtų skersvėjų, galinčių pritraukti kamuolinį žaibą.

Būtina išjungti visus elektros prietaisus, atjungti antenas. Perkūnijos metu pavojinga liesti metalines pastato konstrukcijas, vamzdynus, būti arti elektros laidų, antenų, langų, durų bei namo lauko sienų, už kurių angų dideli medžiai.

Jeigu audra užklupo lauke, patariama nesislėpti po aukštais pavieniais medžiais, prie stulpų arba pastatų sienų, neieškoti prieglobsčio greta žaibolaidžių, metalinių bokštų ar aukštų kaminų ir vengti aukštesnių atvirų vietų. Geriausia pasislėpti krūmuose arba atsitūpti ant šlapios žolės, nuokalnėje, apėmus rankomis kelius.

Žaibuojant ypač pavojinga būti šalia vandens telkinių. Perkūnijai užklupus maudantis, žvejojant ar besiirstant valtimi, nedelsiant reikia skubėti į krantą.

Pamačius kamuolinį žaibą, rekomenduojama elgtis ramiai, nejudėti ir prie jo nesiartinti, nebandyti paliesti jo kokiu nors daiktu, nes gali įvykti sprogimas.Taip pat nepatartina bandyti nuo jo bėgti, kadangi oro srovė gali jį pritraukti prie žmogaus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(19)
(8)
(11)

Komentarai (5)