Mokslininkai ragina: „gal jau baikit gerti liesą pieną“  (9)

Tikitės, kad į savo kavą pildami liesą pieną ar pirkdami mažesnio riebumo varškę bent šiek tiek padedate savo organizmui? Panašu, kad klystate.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimų rezultatai rodo, kad tie, kurie naudoja riebius, o ne liesus pieno produktus, turi mažesnę tikimybę susirgti diabetu ar nutukti.

Šių metų balandį paskelbti daktaro Dariusho Mozaffariano ir jo kolegų tyrimo rezultatai. Jie analizavo 3 333 suaugusiųjų kraują, kuris buvo imamas 15 metų. Tyrėjai atrado, kad tų, kurie vartojo riebius maisto produktus, rizika susirgti diabetu per šiuos 15 metų buvo 46 proc. mažesnė nei tų, kurie rinkosi liesą pieną, liesą jogurtą ir liesą sūrį.

Šiemet pasirodė ir dar vieno tyrimo rezultatai – mokslininkai stebėjo 18 tūks. vidutinio amžiaus moterų ir sekė jų svorį, riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, vėžiu ir diabetu. Nustatyta, kad tos, kurios valgė daugiau riebių pieno produktų, turėjo 8 proc. mažesnę tikimybę nutukti nei tos, kurios tokių produktų valgė mažiau.

D.Mozaffarianas teigia, kad jo rezultatai kartu su kitų mokslininkų tyrimų išvadomis reiškia, kad reikia pradėti kalbėti apie pokyčius nurodymuose, jog mažesnio riebumo pieno produktai yra geresni. „Nėra jokių įrodymų, kad žmonės, valgantys liesus pieno produktus, yra sveikesni nei tie, kurie valgo riebius“, – aiškina jis.

Kadangi riebūs pieno produktai turi daugiau kalorijų, priimta manyti, kad jų vengimas sumažina diabeto riziką. Tačiau mokslininkai nustatė, kad jeigu žmogus sumažina tokių produktų vartojimą, jie linkę tai kompensuoti cukrumi ir angliavandeniais – o taip didinama diabeto rizika.

Kol kas mokslininkai dar negali užtikrintai paaiškinti, kaip riebūs pieno produktai padeda sumažinti diabeto riziką, tačiau svarstoma, kad jie organizmui padeda sureguliuoti insuliną ir gliukozę.

Visgi D.Mozaffarianas įspėja, kad nereikėtų dabar pradėti kasdien vartoti daug riebių maisto produktų – reikia atlikti daugiau tyrimų, kad būtų išsiaiškinta, kaip jie gali padėti žmogaus sveikatai. Tačiau ką vertėtų daryti – tai mažinti liesų pieno produktų vartojimą.

„Nėra įrodymų, kad liesi pieno produktai yra geresni sveikatai, o yra įrodymų, kad daugiau naudos yra iš riebių. Tad kodėl teberekomenduojame liesus?“, – sakė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(50)
(5)
(45)

Komentarai (9)