Interaktyvus kūno žemėlapis: kas iš tikrųjų sukelia vėžį  ()

Yra gausybė patarimų, ką turėtume ar neturėtume daryti, siekdami išvengti vėžio. Tačiau tokioms nuorodoms dažnai trūksta įrodymų bei pagrįstumo. Šis kūno žemėlapis pateikia moksliškai įrodytas vėžinių susirgimų priežastis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip pat jis parodo, kokiu būdu alkoholis, raudona mėsa ar deginimasis saulėje padidinti ligos riziką.

Onkologiniai susirgimai atsiranda tuomet, kai mutavusios DNR ląstelės pradeda nekontroliuojamai daugintis. Taip jos išplinta į aplinkinius audinius ir galiausiai nužudo žmogų.

Kai kurios vėžį nulemiančios mutacijos gali būti paveldimos, kitas sukelia, bakterijos ir virusai, o taip pat  aplinkos veiksniai: rūkymas, saulės poveikis ar raudonos mėsos valgymas. Naujame žemėlapyje tokie veiksniai yra laikomi „modifikuojamais“, nes jų vengimas sumažina vėžio susirgimų riziką.

Platformoje jums reikia pasirinkti lytį ir paspauskite rizikos faktoriaus mygtuką, kad pamatytumėte, kuri organų sritis gali būti paveikta. Paspaudę ant kūno regiono, išvysite kokią riziką sukelia, pavyzdžiui, alkoholio vartojimas, kontraceptinės tabletės ar marinuotos daržovės.

Žvelgdami į šį žemėlapį nepamirškite, kad kiekvienas kūnas ir aplinkybės yra unikalios. Realaus gyvenimo kontekste kiekvienas rizikos veiksnys priklauso bendram kontekstui.

Taip pat nepamirškite, kad šie skaičiai atskleidžia tik „santykinę riziką“, kuri skiriasi nuo absoliučios.

Ši vizualizacija ir studija buvo paskelbta žurnale „The Conversation“. Jos autoriai: redaktorius Emil Jeyaratnam ir medicinos tyrimų autorė Sasha Petrova.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(17)
(1)
(16)

Komentarai ()