Mokslininkai paskelbė 5-ias didžiausią priklausomybę sukeliančias medžiagas ir jų poveikį mūsų smegenims  (10)

Kokios medžiagos sukelia didžiausią priklausomybę? Be abejo, tai yra narkotikai, tačiau ieškant atsakymo, kurie iš jų mus įtraukia labiausiai, tyrėjų nuomonės išsiskiria. Vis dėlto, apibendrinus daugelio studijų rezultatus, išaiškėjo 5 didžiausią priklausomybę sukeliančios narkotinės medžiagos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Heroinas

Dauguma ekspertų heroiną įvardina, kaip labiausiai priklausomybę sukeliančius narkotikus. Heroinas yra opiatas, kuris smegenyse išsiskiriančio dopamino kiekį padidina iki 200 proc. Tai buvo nustatyta atliekant eksperimentus su gyvūnais. Pagal priklausomybės stiprumo vertinimą, mokslininkai šiai medžiagai skiria 3 balus iš 3.

Be to, šis narkotikas pavojingas ir dėl to, jog mirtį sukelianti dozė yra vos penkis kartus didesnė nei reikalinga apsvaiginimui. Jis taip pat buvo įvertintas, kaip antra kenksmingiausia medžiaga, daranti žalą tiek patiems vartotojams, tiek visai visuomenei.

Pasauliniu mastu nelegalių opiatų rinka 2009 metais sudarė 68 mlrd JAV dolerių.

Kokainas

Pasitelkdamas dopamino junginį, kokainas trikdo smegenų signalų siuntimą iš vieno neurono į kitą. Paprasčiau tariant, kokainas neleidžia neuronams „išjungti“ dopamino signalų, kas sukelia nenormalų „atlygio“ efektą smegenyse. Eksperimentų su gyvūnais metu nustatyta, kad kokainas įprastą dopamino lygį pakelia daugiau nei tris kartus. 2009 metais kokaino rinka buvo verta apie 75 mlrd JAV dolerių.

Kokainas ekspertų buvo įvertintas, kaip antras labiausiai kenkiantis narkotikas, sukeliantis kiek švelnesnę euforiją nei heroinas. Apie 21% žmonių, kurie pabando kokainą, anksčiau ar vėliau tampa priklausomi. Ši narkotinė medžiaga yra panaši į kitus didelę priklausomybę sukeliančius stimuliatorius, tokius kaip metamfetaminas, krekas ir t.t.

Nikotinas

Nikotino yra pagrindinis tabako ingredientas, sukeliantis priklausomybę. Rūkant cigaretę, nikotinas greitai absorbuojasi į plaučius ir patenka į smegenis. Narkotinių medžiagų ekspertai nikotinui (tabakui) suteikė trečią vietą iš labiausiai priklausomybę sukeliančių medžiagų sąrašo.

Daugiau nei du trečdaliai amerikiečių, kurie yra bandę rūkyti, anksčiau ar vėliau tapo priklausomais. 2002 metais Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) apskaičiavo, kad daugiau nei 1 mlrd žmonių yra priklausomi nuo rūkymo. Taip pat, buvo numatyta, kad tabakas nužudys daugiau nei po 8 milijonus žmonių kasmet iki 2030 metų.

Laboratoriniai gyvūnai negali rūkyti, tačiau žiurkėms buvo suteikta galimybė paspaudžiant mygtuką, įšvirkšti nikotino dozę tiesiai į kraują. Tai dopamino kiekį smegenyse padidino 25-40%.

Barbitūratai (slopinamieji)

Barbitūratai – centrinės nervų sistemos (CNS) slopintojai. Priklauso tai pačiai narkotikų klasei, kaip ir benzodiazepinai. Naudojami kaip nuskausminantys vaistai pvz. prieš chirurgines operacijas. Medicinoje palengva juos išstumia benzodiazepinai dėl daug mažesnės perdozavimo tikimybės.

Jie, kaip ir kokainas, trikdo smegenų signalų siuntimą iš vieno neurono į kitą, taip nuslopindami įvairias smegenų sritis. Mažos barbitūratų dozės sukelia euforiją, tačiau didesnės gali būti mirtinos, nes slopina kvėpavimą.

Priklausomybė barbitūratams buvo įprastas dalykas, kol šiuos vaistus daugelis galėjo lengvai įsigyti su receptu. Tačiau ilgainiui juos pakeitė kiti, saugesni slopintojai ir priklausomų nuo barbitūratų asmenų sumažėjo. Vis dėlto, ir šiandien dar pasitaiko žmonių, kurie šiuo preparatu svaiginasi. O ekspertai barbitūratams skyrė net ketvirtą vietą, iš penkių didžiausią priklausomybę sukeliančią medžiagų.

Alkoholis

Nors alkoholis yra legalus daugelyje pasaulio šalių, ekspertai šiai medžiagai suteikė 1,9 iš 3 priklausomybės sukėlimo balų.

Alkoholis daro didelį poveikį visam mūsų organizmui. Laboratorinių eksperimentų su gyvūnais metu paaiškėjo, kad jis dopamino kiekį smegenyse padidina 40-360%. Ir kuo daugiau geriama, tuo šis lygis sparčiau didėja.

Net 22% pasaulio žmonių, kurie paragauja alkoholinių gėrimų, būna priklausomi tam tikru savo gyvenimo laikotarpiu. PSO paskaičiavo, kad 2002 metais net 2 milijardai žmonių vartojo alkoholį ir daugiau nei 3 milijonai žmonių 2012-aisiais mirė dėl žalos organizmui, kurią jis sukėlė. Kai kurie priklausomybių ligų ekspertai alkoholį vertina, kaip labiausiai kenkianti narkotinė medžiaga.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(122)
(8)
(114)

Komentarai (10)