Įminta šešis dešimtmečius mokslininkus kamavusi mįslė, kodėl pasaulyje tiek mažai aukso ir sidabro  (2)

Mokslininkai beveik šešis dešimtmečius mėgino išsiaiškinti, iš kur Žemėje atsirado kai kurie vertingiausia metalai Žemėje, tarp jų auksas, sidabras ar platina. Ir dabar jiems galbūt pavyko rasti atsakymą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tam, kad šie sunkūs ir dažnai labai vertingi, vadinami r-proceso elementai susidarytų, reikia milžiniško kiekio energijos. Kol kas niekas nesugebėjo tiksliai paaiškinti, kaip jie ėmė egzistuoti Visatoje.

Tačiau atradimas, kad senovinė nykštukinė galaktika Reticulum II, nuo Žemės nutolusi už 98 tūkst. šviesmečių, turi žvaigždžių, kuriose yra didžiulis kiekis šių elementų, galbūt gali paaiškinti jų atsiradimo priežastis, rašo sciencealert.com.

„Jeigu norime pagaminti šiuos sunkiuosius elementus, reikia tiek daug energijos, kad jų beveik neįmanoma pagaminti eksperimentiškai. Elementų gamybos procesas neveikia Žemėje. Todėl žvaigždes ir kosmoso objektus turėjome panaudoti kaip laboratoriją“, – sakė viena tyrėjų Anna Frebel iš Masačusetso technologijų instituto.

Nykštukinė galaktika Reticulum II buvo atrasta tik praėjusiais metais. Ji skrieja aplink Paukščių Taką ir yra viena arčiausių kada nors aptiktų nykštukinių galaktikų.

Reticulum II buvo įvardinama kaip viena iš geriausių kandidačių aptikti tamsiąją medžiagą, o dabar atrodo kaip labai gera vieta surasti, iš kur kilo mūsų mėgstamiausi elementai Visatoje.

Analizuodami žvaigždžių šviesą iš kelių ryškiausių žvaigždžių Reticulum II galaktikoje Magellano teleskopu, Frebel nustatė, kad žvaigždėse buvo masyvus kiekis r-proceso elementų. Tačiau žvaigždės šių elementų pačios susikurti negalėjo.

1957-aisiais fizikas Hansas Suessas ir Haroldas Urey‘us parodė, kad šių elementų susiformavimui buvo reikalingas greitasis neutronų fiksavimas, ir iškėlė hipotezę, kad kažkur Visatoje, susidarius ekstremalioms sąlygoms, kur buvo milžiniškas kiekis neutronų, šie elementai ir atsirado.

Mokslininkai padarė prielaidą, kad milžiniškos žvaigždės sprogimas ir reti neutroninių žvaigždžių – tankiausių žvaigždžių Visatoje, – susijungimai juos ir pagamino. Tai buvo tik teorija be jokių įrodymų, todėl r-proceso elementų atsiradimas liko paslaptimi.

Tačiau A.Frebel komanda teigia, kad jų nykštukinėje galaktikoje Reticulum II atrasti sunkiųjų elementų pėdsakai pagrindžia H.Suesso ir H.Urey‘aus idėją.

Tačiau kaip auksas, sidabras, švinas, platina ir kiti r-proceso elementai atsirado Žemėje? Tyrėjai mano, kad jie buvo sukurti nykštukinėje galaktikoje per neutroninų žvaigždžių sprogimus, paplito po žvaigždes ir asteroidus, o tuomet buvo nugabenti į mūsų planetą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(37)
(8)
(29)

Komentarai (2)