Gera žinia kavos mėgėjams – šis gėrimas apsaugo nuo sunkios ligos  ()

Apžvelgus ne vieną atliktą tyrimą buvo nustatyta, kad kavos gėrimas gali padėti sumažinti žalą, kurią daro nesveikas maistas bei alkoholis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjai išanalizavo duomenis iš devynių seniau atliktų tyrimų, kuriuose bendrai dalyvavo 430 000 savanorių, ir išsiaiškino, kad išgėrus du kavos puodelius per dieną net 44 procentais sumažėja tikimybė susirgti kepenų ciroze.

Cirozė yra mirtina liga, kurios išgydyti šiuo metu neįmanoma, todėl svarbu kuo labiau sumažinti susirgimo šia liga tikimybę. Pasirodo, kava yra pigus ir paprastas būdas tai pasiekti.

Nuo cirozės kasmet miršta daugiau nei milijonas žmonių. Ja susergama dėl hepatito infekcijos, nesaikingo alkoholio vartojimo, imuniteto sutrikimų bei nutukimo.

Mokslininkai nutarė ištirti anksčiau atliktų tyrimų rezultatus. Devyniuose tyrimuose iš viso dalyvavo 1990 pacientų, sergančių ciroze. Aštuoniuose iš devynių tyrimų matyti, kad išgėrus du puodelius kavos per dieną rizika susirgti ciroze stipriai sumažėja. Kuo daugiau buvo išgeriama kavos, tuo šie rodikliai gerėjo.

Palyginus su tais, kurie išvis negeria šio gėrimo, suvartojant po vieną puodelį kavos per dieną rizika susirgti minėta liga sumažėja 22 procentais, du puodelius – 43 procentais, tris puodelius – 57 procentais, o 4 puodelius – 65 procentais.

Tiesa, mokslininkai neatsakė, kokią kavą geriau gerti, kadangi yra pakankamai daug kavos rūšių. Tiesa, vienas tyrimas patvirtino, kad rizika kinta priklausomai nuo kavos tipo.

Mokslininkai taip pat įspėjo, kad nereikėtų galvoti, jog kava su grietinėle ar vadinamoji „trys viename“ yra naudinga kepenims, nes taip tikrai nėra. Kavą sudaro šimtai medžiagų, todėl nėra aišku, kuri iš jų atsakinga už susirgimų rizikos sumažėjimą.

Taip pat reikėtų pažymėti, kad tyrėjai analizavo alkoholio daromą žalą kepenims, tačiau nebuvo tiriama, ar kava mažina riziką susirgti ciroze, kurią sukelia nutukimas bei kiti veiksniai. Tyrimo rezultatai taip pat nereiškia, kad kava gali jus pagydyti ir visiškai atsverti alkoholio daromą žalą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(20)
(4)
(16)

Komentarai ()