Kaip atliekamas abortas: viską detaliai paaiškinanti animacija (Video) (N-18)  (18)

Statistika rodo, kad Lietuvoje beveik 6000 moterų kasmet renkasi abortą. Šalyje šiuo metu moteris savo valia nėštumą gali nutraukti iki 12 savaičių. Po šio laiko abortas atliekamas tik jei kyla rizika dėl nėščiosios sveikatos būklės ar gyvybės arba kliniškai reikšmingų, vaisiaus mirtį galinčių nulemti vaisiaus apsigimimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kol kas dėl galiojančių įstatymų Lietuvoje moterims atliekamas tik chirurginis nėštumo nutraukimas.  Ne ilgiau kaip 6 savaites trunkantis nėštumas nutraukiamas išvalant gimdą. 

Tai galima atlikti ir be anestezijos bei gimdos kaklelio dilatacijos (išplėtimo). Procedūra gali būti atliekama ambulatorinėmis sąlygomis. Nuo 6 iki 9 savaičių gali prireikti išplėsti gimdos kaklelį.

Jei reikalinga, galima skirti raminamuosius arba paracervikalinę blokadą  (vaistai suleidžiami į makšties audinius aplink gimdos kaklelį), kad būtų įmanoma pašalinti vaisių. Koks vaisiaus pašalinimo metodas bus pasirinktas – priklausys nuo vaisiaus dydžio.

 

Kai kuriais atvejais galimas tik išsiurbimas, kitais gali tekti panaudoti ir grandiklį, kuriuo galutinai bus išvaloma gimda.

Žemiau esančiame vaizdo įraše galite pamatyti sutrumpintą abortus atlikusio gydytojo dr. Anthony Levatino, paaiškinimą apie vakuuminį išsiurbimą antro trimestro vaisiui.

Tiesa, teigiama, kad vakuuminis išsiurbimas nėra visiškai saugus, mat pirmomis dienomis po jo smarkiai kraujuojama.

Prahos Čarlio universitete paskelbta gerai dokumentuota studija apie abortų, atliktų iki 12 savaičių vakuuminiu būdu, pasekmes. Uždegiminiai procesai buvo 5 proc. pacienčių, o tokios sunkios komplikacijos kaip nevaisingumas ir negimdinis nėštumas, užregistruotos 20-30 proc. moterų. Ypač besilaukiančioms pirmą kartą.

 

Gimdos kaklelio raumenų nusilpimas sukelia persileidimą 30-40proc. visų moterų. Labai padažnėja gimdos kaklelio angos rigidiškumas, placentos prilipimas, placentos apaugimas ir gimdos atonija. Todėl vis dažniau kalbama apie medikamentinio aborto įteisinimą Lietuvoje.

Kol kas šiam abortui atlikti oficialiai įteisintas tik vienas medikamentas iš dviejų reikalingų.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(36)
(21)
(15)

Komentarai (18)