Kodėl vienus uodai puola labiau nei kitus?  ()

Ar jūs esate vienas tų žmonių, kuriuos labai sukandžioja uodai? Apie 20 proc. žmonių dėl uodų kenčia labiau, nei kiti. Mokslininkai atskleidė galimą to priežastį. Tai, kaip traukiate uodus, gali lemti įvairūs faktoriai – nuo kraujo grupės iki to, kaip dažnai maudotės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugumai žmonių vabzdžių įkandimai tik įkyrūs, tačiau yra mažuma, kuriai jie sukelia alerginę reakciją.

“Kai uodas įgelia ir siurbia kraują, jis taip pat įleidžia seilių, neleidžiančių krešėti kraujui, – aiškino Martinas Donnelly'as iš Liverpulio universiteto tropinės medicinos mokyklos. – Niežėti ima būtent dėl šiose seilėse esančių riebalų ir fermentų.“

Craigas Benzine'as „Mental Floss“ sukurtame vaizdo klipe aiškina, kad įgėlimus lemia ir genetika, ir kvapas.

“85 proc. patrauklumo uodams nulemia genai, – aiškino jis. – Jei prakaituodami išskiriate daugiau pieno rūgšties, tikimybė būti sugeltiems taip pat didesnė.“

Uodus traukia prakaitas

Žmogaus organizmas gamina apie 500 skirtingų cheminių medžiagų, kurios nuo odos pakyla į orą. Daugumą jų uodai pajaučia antenomis, esančiomis ant jų galvų.Tyrimai parodė, kad uodus traukia prakaitas, pieno rūgštis, šlapimo rūgštis ir oktenolis.

Pieno rūgštis išskiriama per odoje esančias poras, ypač po mankštos. Šlapimo rūgštis dažniausiai randama šlapime, bet gali susiformuoti ir odoje. Oktenolio yra prakaite ir iškvepiamame ore, todėl prakaituotas ar tankiai kvėpuojantis žmogus pritraukia daugiau uodų.Kai kurių žmonių organizmai šių cheminių medžiagų gamina daugiau, nei kiti.

Tie, kurie mankštinasi lauke, paprastai išskiria daugiau pieno rūgšties.Uodus taip pat traukia aukštesnė kūno temperatūra. Ji pakyla sportuojant, būtent todėl didesnė tikimybė, kad sugels uodai, yra mankštinantis lauke. C.Benzine'as pridūrė, kad kuo prakaitas senesnis, tuo jis patrauklesnis uodams. Būtent todėl dažnas maudymasis gali padėti išvengti dalies įgėlimų.

„Malariją pernešančius uodus traukia prakaitas, kuris ant odos jau daugiau, nei dieną, – sakė ekspertas. – Kraujo grupė taip pat turi įtakos tam, kaip dažnai jus sugelia.“

Junta anglies dvideginio debesis

Tyrimai parodė, kad I kraujo grupę turinčius žmones sugelia 2 kartus dažniau, nei tuos, kurių grupė III.II kraujo grupė – dar mažiau patraukli uodams, nei III.85 proc. žmonių išskiria cheminę medžiagą, kuri leidžia uodams nustatyti jų kraujo grupę.

Didesnė tikimybė, kad vabzdžiai persekios šiuos žmones, o ne 15 proc., kurių organizmai medžiagos neišskiria.Įtakos turi ir tai, kiek anglies dvideginio iškvepiate.Moteriškos lyties uodai turi daugybę būdų rasti auką. Tačiau viena svarbiausių technikų – anglies dvideginio aptikimas.Tikėtina, kad uodas pastebės tuos, kurie šios medžiagos išskiria daugiau – stambesni žmonės ir nėščios moterys.Uodai maksiliariniais čiuptuvėliais gali pajusti anglies dvideginio debesis.

Organas toks jautrus, kad jie dujas gali pajausti iš didesnio nei 49 metrų atstumo.Stambesni žmonės ilsėdamiesi paprastai sunaudoja daugiau energijos, kai jų kūnas ilsisi.Taip yra todėl, kad didesniems kūnams reikia daugiau energijos kraujo varinėjimui ir judėjimui.Kadangi šie žmonės sudegina daugiau medžiagų, jie išskiria daugiau anglies dvideginio – šalutinio maisto vertimo energija produkto. Būtent todėl juos dažniau pastebi uodai.

Uodų eksperto Jameso Logano nuomone, aukštiems ar storiems žmonėms kyla didesnis pavojus būti sugeltiems tik dėl jų dydžio.Gali patekti infekcijaGeriančius alaus uodai irgi išsirenka dažniau, nei kitus. Dėl šio gėrimo pakyla kūno temperatūra, o prakaite atsiranda alkoholio.Kelionių medicinos konsultanto Rono Behrenso nuomone, didžiausia su uodų įgėlimais susijusi problema yra infekcijos pavojus.

„Kai kurių žmonių alerginė reakcija į vabzdžių įkandimus siaubinga, – teigė jis. – Šalia įgėlimo esanti vieta patinsta, joje susikaupia skysčių.Esu mates žmonių, kuriems dėl vieno uodo įkandimo atsirado kumščio dydžio pūslė.Dėl alerginių reakcijų gali imti niežėti odą taip, kad noras kasytis tampa nekontroliuojamas.Jei pažeidžiate įgeltos vietos odą, į jūsų organizmą gali patekti tokio infekcijos kaip kraujo užkrėtimas ar celiulitas, bakterinė odos infekcija.“

Alergijos turi įtakos reakcijai

Raudoni, niežtintys, patinę gumbai – organizmo alerginė reakciją į uodo seiles. Kai kurių žmonių imuninė sistema jautresnė ir laiko įgėlimą pavojumi. Organizmas išskiria histamino ir kitų cheminių medžiagų, kad izoliuotų įgėlimo vietą ir neleistų pažeidimui didėti.Tačiau dėl to oda labiau parausta ir patinsta. Cheminės medžiagos taip pat siunčia nervinius signalus į receptorius, dėl kurių juntame odos temperatūrą bei skausmą. Receptoriai gauna informacijos ir apie šaltį, ir apie karštį. Jie susimaišo, todėl pradedame jausti dirginimą – niežėjimą.

„Padidėja tikimybė, kad imuninė sistema pernelyg smarkiai reaguos į įkandimą, jei turite kitų alergijų, egzemą ar šienligę, – aiškino Sultanas Dajani'as iš Karališkosios farmacinė bendruomenės. – Gydymui reikėtų vaisto, sumažinančio niežėjimą, skausmą ir kovojančio su uždegimu. „Ką tik įgeltą vietą galima patepti tokiu geliu kaip ibuprofenas, kad būtų išvengta uždegimo. Užklijuokite ją pleistru, kad nekiltų pagundos kasytis.R.Behrensas rekomenduoja naudoti uodus atbaidančias priemones, kuriose yra DEET (N,N-dietil-m-toluamidu) vadinamos medžiagos.

Kaip kovoti su įkandimų niežuliu?

Įkandimo vietas gydytojai dermatologai rekomenduoja patepti salicilo tepalu, actu ar valgomosios sodos tirpaliuku. Tinka ir arbatmedžio aliejus. Patepus kelis kartus per dieną, niežėjimas turėtų liautis. Be to, vaistinėse dabar esama cinko purškalų, kurie skirti šiam reikalui. Visos išvardytos priemonės taip pat neleidžia supūliuoti, jei žmogus nešvariomis rankomis pasikaso įkandimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(4)
(-2)

Komentarai ()