Geros žinios: mokslininkų radinys Antarktyje gali išgelbėti milijonus gyvybių  ()

Mokslininkai Antarkties jūrinės kempinės sudėtyje atrado specifinį junginį, kuris geba nužudyti net 98 procentus antibiotiniams vaistams atsparių bakterijų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pavyzdžiui, meticilinui atsparios Staphyloccocus aureus bakterijos, kurios dabar itin sparčiai plinta Jungtinėse Amerikos Valstijose, taip pat negali pasipriešinti atrasto junginio poveikiui.

Tai yra ypač svarbus atradimas, kadangi pastaruoju metu buvo atrasta vis daugiau bakterijų, atsparių antibiotikams, ir jos kėlė grėsmė žmonių gyvybėms. Mokslininkai laboratorijose desperatiškai ieškojo naujų būdų, siekdami apsaugoti nuo įvairiausių infekcijų. Panašu, kad Antarkties kempinė gali būti išeitis.

Stafilokokinės infekcijos yra gana dažnos, ypač ligoninės patalpose, o įprastomis sąlygomis jas nėra ypač sunku gydyti. Tačiau kai kurios infekcijų formos tapo atsparios daugumai antibiotikų, kuriuos šiuo metu turime ir naudojame medicinoje, o tai reiškia, kad jos gali greitai plisti iš paviršinės formos, pavyzdžiui, odos infekcijos, į invazines, ypač pavojingas gyvybei.

Pasak Ligų kontrolės centro, maždaug 80 tūkst. antibiotikams atsparių susirgimų yra fiksuojama JAV kiekvienais metais, iš jų apie 11 tūkstančių atvejų pasibaigia mirtimis dėl komplikacijų. Būtent dėl šios priežasties naujo junginio, pavadinto darvinolidu, atradimas yra ypač svarbus.

Jį, kaip jau minėjome, aptiko Antarkties kempinėje, Dendrilla membranosa, o laboratoriniai tyrimai parodė, kad junginys gali padėti sunaikinti 98,4 procento antibiotikams atsparių infekcijų ląstelių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(24)
(3)
(21)

Komentarai ()