Neįtikėtina, bet faktas: stirnų Vilniuje jau daugiau nei valkataujančių šunų  (3)

Kai 2011-aisiais buvo uždarytas didžiausias Lietuvoje Vilniaus „Žalgirio“ stadionas, ten per penkerius metus suvešėjo aukšta žolė, krūmais apaugo pašaliai, kur ne kur išsistiebė ir vienas kitas medelis. Per tą laiką betoninės konstrukcijos tapo ramybės oaze miesto centre ir puikiu prieglobsčiu laukinei gamtai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau po ilgos pertraukos šis stadionas vėl pravėrė savo vartus. Liepos 6-ąją Valstybės dieną šventę vilniečiai ir miesto svečiai susibūrė į improvizuotą reperių „G&G sindikatas“ koncertą. Jame apsilankęs portalo lrytas.lt fotografas Ramūnas Danisevičius užfiksavo neeilinį momentą – aukšta žole apaugusiame stadione šmėstelėjo stirna. Pabaidyta ji liuoktelėjo betoninių konstrukcijų link.

Eina ten, kur akys mato

Apie stadione apsigyvenusią stirną iš portalo lrytas.lt sužinojęs Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Sigitas Mikėnas sakė, kad į Vilniaus miesto centrą laukiniai gyvūnai patenka labai dažnai, mat sostinėje ir miesto apylinkėse yra daug parkų, miškų.

„Stirnų mieste gyvena labai daug, nes jos nebijo žmogaus. Be to, birželio ir liepos mėnesiais migruoja antramečiai stirniukai ar stirnaitės, kurie neturi gyvenimiškos patirties ir eina ten, kur akys mato, o kartais išbėga į kelią ir pakliūva po automobilio ratais“, – pasakojo S. Mikėnas.

Atklysta iš miesto pakraščių

Į Vilniaus miesto centrą laukiniai gyvūnai dažniausiai patenka iš aplinkinių miškingų rajonų, pavyzdžiui, Valakampių, Pavilnių regioninio parko, Karoliniškių kraštovaizdžio draustinio ir kt. Įprastai stirnos ar briedžiai klaidžioja tamsiuoju paros metu, kai miestas nurimęs.

Gyvūnai eina paupiu ar klaidžioja parkais, miškeliais ir taip pasiekia miesto centrą. Tikėtina, kad ir „Žalgirio“ stadione apsigyvenusi stirna atklydo panašiu keliu.

„Gyvūnas yra toks padaras, kuriam nepasakysi kada ir kur eiti. Ir jei pakliūva į pavojų, tai belieka pasakyti – toks gyvenimas“, – aiškino Gyvosios gamtos apsaugos specialistas. Pasiteiravus, ką vertėtų daryti su miesto centre apsigyvenusia stirna, S. Mikėnas tikino, kad geriausia būtų ją sugauti, išvežti ir paleisti laukinėje gamtoje.

Tačiau didesnė tikimybė, kad griovimo ar statybos darbams suintensyvėjus ši stirna pati trauksis į saugesnę teritoriją. Tad nurimus triukšmui, naktį, kai automobilių mieste bus mažiau, stirna suras būdą ištrūkti.

Stadione gyveno dvi stirnos

Portalui lrytas.lt Gyvūnų globos asociacijos vadovas Vytautas Gustaitis sakė, kad „Žalgirio“ stadione nuo pavasario gyveno dvi stirnos. Viena jų buvo įkritusį į šulinį, todėl ja teko pasirūpinti. „Viena likusi stirna yra sveika ir, kai tiks atsiras galimybė ištrūkti iš stadiono, ji pati trauksis į saugią teritoriją“, – aiškino V. Gustaitis.

Anot organizacijos vadovo, stirnų Vilniuje jau yra daugiau nei valkataujančių šunų, mat niekas tų stirnų neišmedžioja. „Nespėsime visų jų sugaudyti ir išvežioti“, – sakė pašnekovas.

Gaudo tik į bėdą patekusius gyvūnus

Paklaustas, kokiais atvejais mieste yra gaudomi atklydę laukiniai gyvūnais, organizacijos vadovas tikino, kad gaudomi tik tie, kurie kelia pavojų arba patys yra patekę į bėdą. „Jei gyvūnas yra sveikas, pavojaus nekelia, jo gaudyti nereikia, nes, kaip atėjo, taip ir išeis“, – aiškino V. Gustaitis. Gyvūnų globos asociacijos veterinaras Giedrius Survila teigė, kad prireikus sugauti stirną tokioje teritorijoje, tai atlikti būtų sudėtinga.

„Stirna yra labai greitas gyvūnas, net ir šūvis su migdančiai preparatais gali būti netikslus, ji pasibaidys ir paspruks“, – sakė veterinaras. Tačiau nereikėtų stebėtis mieste pamačius laukinį gyvūną. Miestai plečiasi, užimamos vis naujos laukinės gamtos teritorijos, o gyvūnas neturi kur dėtis, todėl ir atklysta į miestą.

Iškils nauji statiniai

Vis tik penkerius metus karaliavusi sulaukėjusi flora ir atklydusi laukinė fauna miesto centre jau neužsibus. Stadione burzgia ekskavatoriai, ardomos betoninės konstrukcijos, čia vyksta griovimo darbai. Stadiono savininkė bendrovė „Hanner“ vos po mėnesio tikisi kloti naujo viešbučio pamatus. Didžiulėje 8 hektarų teritorijoje vietoje stadiono išdygs verslo centras, netoliese jau statomi prabangūs „Pilies apartamentai“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Šarūnas Meškys
(14)
(1)
(13)

Komentarai (3)