Atrasta nauja gyvybės forma, gyvenanti kiekvieno iš mūsų seilėse  (3)

JAV mokslininkai atrado naują gyvybės formą, kuri slepiasi žmonių seilėse – tai parazitinė bakterija, mintanti kitomis. Ji turi vos 700 genų ir yra pirmoji bakterija, kurios išlikimas visiškai priklauso nuo kitų mikrobų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Be to, ši gyvybės forma siejama su aibe žmonių ligų, įskaitant dantenų ligas, cistinę fibrozę, ji tai pat turi įtakos žmogaus imuniteto atsparumui mikrobams, praneša sciencealert.com.

Dar kol kas oficialaus pavadinimo neturintis parazitas buvo atrastas po to, kai mokslininkai iš Vašingtono stomatologijos mokyklos žmonių seilių mėginiuose atrado mistišką RNR fragmentą, kuris neatitiko jokių žinomų organizmų.

Kitos laboratorijos anksčiau taip pat buvo radę šį keistą RNR kodą, tačiau niekas nežinojo, iš kur jis atsirado.

Atlikę tikslesnius tyrimus mokslininkai nustatė, kad RNR priklausė mažai bakterijai, gyvenančiai jau žinomoje bakterijoje Actinomyces odontolyticus.

Nors anksčiau jau rasta bakterijų, kurios gali apkrėsti kitas, dabar aptiktas pirmas toks mikrobas, visiškai priklausomas nuo šeimininko kūno – jis negali gaminti gyvybei būtinų aminorūgščių. Dėl to mokslininkams buvo taip sunku ją identifikuoti – bakterijos laboratorijoje auginti be šeimininko negalima.

Atlikdami tyrimus mokslininkai pastebėjo, kad naujoji bakterija medžioja Actinomyces odontolyticus ir prisijungia prie jos išorinės membranos. Kurį laiką Actinomyces dar susidoroja su parazitu, tačiau ilgainiui, kai parazitas išsunkia visas maistines medžiagas, pasiduoda.

Tyrėjai kol kas nežino, kaip naujai atrasta bakterija dauginasi ir puola aukas. Mokslininkai taip pat siekia išsiaiškinti, kokią įtaką ši nauja gyvybės forma daro žmonių ligoms. Itin didelė šių parazitų DNR koncentracija rasta pas sergančius dantenų ligomis ir cistine fibroze.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(27)
(0)
(27)

Komentarai (3)