Įdomusis mokslas: kaip pačiam pasigaminti debesį?  ()

Šiame straipsnyje išmokysime jus atlikti nedidelį mokslinį projektą, kurį nesunkiai gali įgyvendinti kiekvienas jūsų: pasigaminti debesį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip žinia, debesys formuojasi, kuomet vandens garai susikondensuoja į mažyčius vandens lašelius. Tai pasiekiama šaldant vandens garus. Šaldymas padeda išgauti daleles, aplink kurias vanduo virsta skysčiu. Šiame projekte panaudosime dūmus, kad pasigamintume debesį.

Norint pasigaminti debesį butelyje jums reikės:

* 1 litro talpos butelio;

* Šilto vandens;

* Degtuko.

Gamybos procesas atrodo taip:

1. Įpilkite į butelį tik tiek vandens, kad šis padengtų butelio dugną;

2. Uždekite degtuką ir įkiškite degtuko galvutę į butelį;

3. Leiskite prisipildyti butelį dūmais nuo degtuko;

4. Užsukite butelį kamštuku;

5. Suspauskite butelį labai stipriai. Atleisdami butelį, jūs turėtumėte pamatyti besiformuojantį debesį. Jis gali išnykti galutinai atleidus butelį.

Kaip susiformuoja debesys?

Vandens garų molekulės šokinėja taip pat greitai kaip ir kitų dujinio pavidalo medžiagų molekulės, nebent jūs priverčiate jas susijungti. Šaldant vandens garus molekulės sulėtėja, todėl jos turi mažiau kinetinės energijos ir turi pakankamai laiko, kad jungtųsi tarpusavyje.

Kaip atšaldyti garus? Kuomet suspaudžiate butelį aukščiau aprašytame eksperimente, jūs suspaudžiate dujas ir tokiu būdu padidinate temperatūrą. Atleidžiant butelį dujos ima plėstis, dėl ko krenta jų temperatūra.

Tikri debesys susiformuoja, kuomet šiltas oras ima kilti aukštyn. Kuomet šiltas oras kyla vis aukščiau, jo slėgis sumažėja. Tuomet oras plečiasi, dėl ko ima vėsti. Kuomet oras atvėsta žemiau temperatūros, reikalingos formuotis vandens lašeliams, garai virsta vandens lašeliais ir taip susiformuoja debesys. Dūmai veikia taip pat tiek atmosferoje, tiek butelyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(20)
(11)
(9)

Komentarai ()