Mokslininkai ištyrė klonuotas avis – rezultatai nustebino (Video)  (3)

Ar pamenate bene garsiausią pasaulyje avį Dolly. Tai buvo pirma klonuota avis, kuri nugaišo nuo plaučių ligos, nesulauksi septintojo gimtadienio. Tačiau kitos jos klonuotos seserys gyvena puikiai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-07-28 Mokslininkai ištyrė klonuotas avis – rezultatai nustebino (Video)  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Avies klonavimas prieš du dešimtmečius visame pasaulyje sukėlė diskusijas ir baimes, neva netrukus bus klonuojami žmonės, o kritikai aiškino, neva klonuoti gyvūnai ilgai negyvens.

Debbie, Denise, Diana ir Daisy – Dolly kopijos. Ir šis ketvertukas ką tik atšventė jau devintą gimtadienį – amžių galima būtų palyginti su 60-mečio, 70-mečio žmogaus.

Ta proga mokslininkai nusprendė nuodugniai ištirti jų sveikatą ir išsklaidyti baimes, neva klonuoti gyvūnai gyvena trumpiau, ar daugiau serga nei bet kurie kiti.

„Bendrai rezultatai rodo, kad šie gyvūnai yra neįtikėtinai sveiki. Mes pradėjome projektą nieko nesitikėdami: nebandėme įrodyti, kad jie nesveiki, ar kad klonavimas yra nesaugus. Nenorėjome įrodyti ir priešingai, kad jie sveiki ir kad klonavimas yra saugus. Tiesiog juos ištyrėme“, – pasakoja Notingamo universiteto profesorius Kevinas Sinclair.

Rezultatai net nustebino mokslininkus, nes Anglijoje, Notingame gyvenančios avys beveik neturi jokių sveikatos problemų. Beje, kartu su šiuo ketvertuku buvo ištirtos ir dar 9 čia gyvenančios klonuotos avys. Ir jų atžvilgiu rezultatai labai geri.

Mokslininkai tikisi, kad dėl šių išvadų pagaliau bus išsklaidyta klonavimo baimė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(40)
(8)
(32)

Komentarai (3)