Mokslininkai įminė dar vieną mamutų paslaptį – kaip mirė paskutiniai jų atstovai Žemėje  (1)

Paskutiniai mamutai gyveno vienoje iš netoli Aliaskos esančių salų ir, remiantis tyrimais, jie nugaišo maždaug prieš 5600 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai paskelbė, kad vienos iš paskutinių žinomų plaukuotųjų mamutų grupių nugaišo dėl geriamojo vandens trūkumo.

Mokslininkai įsitikinę, kad dėl šiltėjančio klimato vandens telkiniai tiesiog tapo seklesni, todėl plaukuotieji mamutai nesugebėjo numalšinti savo troškulio. Dauguma šios rūšies atstovų kituose regionuose nugaišo dar anksčiau, maždaug prieš 10,5 tūkstančio metų.

Neabejotinai didelę įtaką mamutų išlikimui padarė ir žmonės, pradėję medžioti šiuos gamtos galiūnus ir sumažinę jų populiaciją. Vis dėlto Šv. Pauliaus saloje pirmykščiai gyvūnai sugebėjo „kabintis“ į gyvenimą ir išgyveno dar 5000 metų.

Nacionalinės mokslų akademijos atstovai tvirtina, kad minėtoje Beringo jūros saloje mamutai susidūrė su visiškai kitokiomis grėsmėmis nei broliai iš žemyninės dalies.

Po ledynmečio Žemės planetai pradėjus šilti pakilo jūros lygis, o mamutai, gyvenę saloje, tiesiog laikui bėgant ėmė po truputį mažėti.

Tuo pačiu ėmė trauktis ir ežerai, kurie tapo vis seklesni ir seklesni, o galiausiai išvis išnyko arba į juos pateko sūraus vandens, netinkamo gerti.

Ilgainiui tokios nepalankios sąlygos tapo mamutų išnykimo priežastimi, kadangi jie tiesiog ėmė gaišti iš troškulio.

Maža to, dėl vandens trūkumo aplink senkančius vandens telkinius susibūrę gyvūnai išnaikino ir nemažą dalį augalijos. Panaši situacija dabar kartojasi ir dramblių susibūrimo vietose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(39)
(2)
(37)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: