Ietimi suvarpytas mamutas sugriovė ligšiolines teorijas apie žmonių migraciją  (1)

Mūsų protėviai Šiaurėje medžiojo daug seniau, nei manyta. Rusijos mokslininkai Sibire aptiko mamuto, gyvenusio prieš 45 tūkst. metų, kaulus, rašo wyborcza.pl. Kaulai buvo suvarpyti ietimi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar XX amžiaus pabaigoje manyta, kad žmonės Šiaurėje apsigyveno tik prasidėjus globaliniam atšilimui, tai yra, prieš ~12 tūkst. metų. Bet jau šio amžiaus pradžioje padaryti atradimai byloja visai ką kita – Sibiro šiaurėje Homo sapiens kūrėsi jau prieš 35 tūkst. metų. Mūsų protėviai galėjo ištverti šaltį, kadangi tuometis ledynmetis Sibiro labai stipriai nepalietė. Be to, tame klimate gyveno daug žinduolių, taip pat ir mamutų, kurie užtikrino pakankamai maisto Akmens amžiaus medžiotojams.

Rusijos mokslų akademijos Sankt Peterburge mokslinė grupė, vadovaujama Aleksejaus Tichonovo, Sibire atkasė gana gerai išsilaikiusias mamuto liekanas. Kaulai buvo padengti odos likučiais ir sušalę gulėjo Jenisejaus įlankos pakrantėje centrinėje Sibiro dalyje – ten, kur Jenisejus įteka į Arkties vandenyną.

Specialūs tyrimai padėjo nustatyti, kad mamutas gyveno prieš 45 tūkst. metų.

Mokslininkai tyrė ir sužalojimus, matomus ant kaulų. Galvojama, kad jie padaryti su didele jėga ir aštriu daiktu.

Itin mokslininkus sudomino vienas dūris, kuris greičiausia buvo padarytas jau po to, kai užpultas mamutas gulėjo ant žemės. Manoma, kad medžiotojas taikėsi į ilties pagrindą, o taip iki šiol elgiasi Afrikos dramblių medžiotojai, nes tai esą labiausiai kraujuojanti gyvūno kūno vieta, tad žvėris mirtinai nukraujuoja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(52)
(1)
(51)

Komentarai (1)