Išnykę žmonės padeda tibetiečiams išgyventi aukštikalnėse  (0)

Tibetiečiai puikiai jaučiasi aukštai, kur oras retas. Regis, tokį pranašumą suteikiantis genas kilo iš išnykusios Denisovo žmonių rūšies.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gyvenimas ant pasaulio stogo nelengvas. Mažas deguonies kiekis ore apsunkina kvėpavimą, ir sukelia daugybę problemų. Pavyzdžiui, aukštai kalnuose daug sunkiau pastoti. Tačiau tibetiečiai su tuo puikiai susitvarko. Tyrimai sieja tokį prisitaikymą prie aukščio net su keliais genais įskaitant ir EPAS1, kuris yra sistemos, padedančios organizmui reaguoti į mažą deguonies koncentraciją, dalis. Tibetiečiai su EPAS1 geno versija jau prieš 30 000 metų sparčiai išplito, todėl manoma, kad jis yra naudingas.

Rasmussd Nielsensd iš Kalifornijos universiteto Berkelyje kartu su savo kolegomis palygino tibetiečių genomus su likusio pasaulio žmonių genomais. Jokia kita šiuolaikinių žmonių grupė neturi tibetiečių EPAS1 geno. Tačiau jie tokį patį genų variantą atrado Denisovo žmonių genome, apie kurių egzistavimą žinome tik iš rytų centrinėje Azijoje esančių urvų Altajaus kalnuose (Nature, DOI: 10.1038/nature13408).

„Tyrimas rodo, kad vieno iš įspūdingiausių žmogaus genetinių prisitaikymų šaknys slypi Denisovo žmonėse“, sako Svante Pääbo iš Max Planck evoliucinės antropologijos instituto Leipcige, Vokietijoje.

Vis dar nėra aišku kaip Denisovo žmonių EPAS1 genas padeda tibetiečiams išgyventi 4000 metrų aukštyje virš jūros lygio. Panašu, jis sumažina deguonį pernešančių raudonųjų kraujo kūnelių skaičių. Tai keista: dažniausiai į aukštas vietoves keliaujančių žmonių kraujyje šių kūnelių padaugėja, kad perneštų daugiau deguonies. Tačiau tirštindamos kraują ląstelės didina insulto tikimybę. Nielsen mano, kad skystindamas kraują, tibetiečių genas sumažina tokią riziką.

Denisovo žmonės yra viena iš dviejų išnykusių homininų rūšių, su kuriomis poravosi žmonės, kita rūšis - neandertaliečiai. Daugybė mūsų nešioja dalelę šių rūšių DNR. Euroazijiečiuose randamas vienas neandertaliečių genas, kuris gali padidinti 2 tipo diabeto riziką.

„Labai džiugu, kad vos prieš ketverius metus aptiktas išnykusios archajiškos žmonių grupės, Denisovo žmonių, genų srautas turi tokią svarbią reikšmę šiandien gyvenantiems žmonėms“, sako Pääbo.

Platesnė ir išsamesnė straipsnio versija


Catherine Brahic
New Scientist № 2976

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(15)
(1)
(14)

Komentarai (0)