Pusnyse iki kaklo klimpstantys arkliai: kaip Rusijos propaganda savo šalies piliečiams ant ausų vynioja sniego apokalipsės makaronus (Video)  (7)

„Lapkričio 1 d. kelis Rusijos regionus Sibire užklupo žiema. Nepadėjo ir tai, kad jai buvo ruoštasi. Nuožmiausiai sniego kritulių stichija šėlo Jakutijoje – ten per kelias paras iškrito kone pusmečio (5 mėn.) sniego norma. Sniego pusnių aukštis siekia 2-3 metrus, užsnigti gyvenamųjų namų langai, kai kur pusnys siekia stogą. Nieko panašaus Rusijoje nebuvo pastaruosius 30 metų."


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokiomis frazėmis skambėjo kai kurių Rusijos žinių TV laidų pirmieji reportažai, kurias iliustravo pusnyse iki kaklo klimpsantys arkliai.

Tiesiog pribloškiamai atrodo filmuoti kadrai, kuriuose užfiksuoti neįtikėtinas pusnis išbristi mėginantys arkliai. Žinių reportažuose trimituojama, kad tai – pastarosiomis dienomis Jakutijoje užfiksuoti kadrai.

Jie buvo rodomi ir pačiame pirmajame siužete lapkričio 1 d. kanalo RTR Rosija pagrindinėje vakaro žinių laidoje "Вести" (Žinios), kuri buvo transliuojama 19:00 Maskvos laiku. (žr. pirmąjį šios žinių laidos įrašo vaizdo reportažą)

Vaizdo siužetas

Ir iš tiesų, į Google paieškos laukelį įvedus frazę "лошади захлебывается в снегу" (arkliai klimpsta sniege), pirmuoju pasiūlomas vaizdas iš Youtube, kuriame užfiksuoti minėtieji sniege iki kaklo skendintys arkliai.

Tačiau spustelėjus nuorodą ir pradėjus žiūrėti siužetą, aiškėja, kad sniege skendinčių arklių kadrai – visai ne pastarųjų dienų ir visai ne iš Jakutijos.

Pasirodo, Rusijos naujienų tarnybos be didesnių skrupulų į siužetą apie pastarųjų dienų sniego pūgas Rusijoje įdėjo 2016 m. sausio 26 d. Youtube patalpintą vaizdo siužetą iš Azijos, ir teigia, kad tai – pastarųjų dienų vaizdai iš Jakutijos. Tuo tarpu Youtube komentatoriai iš fone girdimų kalbančiųjų spėlioja, kur filmuoti kadrai – Kinijoje ar Mongolijoje.

Ką gi, propagandos fronte – nieko naujo… Tiesa, po tokių juodųjų PR viražų natūraliai kyla klausimas – kuria informacija verta tikėti? Ko gero, jokia…

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(47)
(8)
(39)

Komentarai (7)