ESA atkūrė visą scenarijų, kaip sudužo „Schiaparelli“ zondas: misija buvo pasmerkta  (1)

Europos kosmoso agentūros zondas „Schiaparelli“ prieš daugiau nei mėnesį laiko nesėkmingai nusileido ant Marso paviršiaus. Kaip pranešė misijos vadovai, likus nedideliam atstumui iki planetos paviršiaus tiesiog buvo prarastas signalas su kosminiu aparatu ir vėliau viską apgaubė nežinia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galiausiai mokslininkai pranešė, jog jų kosminis zondas patyrė avariją ir rėžėsi į Raudonosios planetos paviršių. Kad būtų pasimokyta iš klaidų, Europos kosmoso agentūros mokslininkai ėmėsi detalaus tyrimo siekiant išsiaiškinti, kas lėmė kosminės avarijos priežastis.

„Schiaparelli“ zondas, bandydamas nusileisti ant Marso paviršiaus, patyrė gedimą. Problemos prasidėjo tada, kai specialus jutiklis zonde „pasigavo“ klaidą ir ėmė nesiorientuoti aplinkoje. Kitais žodžiais tariant, zondas tiesiog nežinojo, jog jis vis dar leidžiasi ant Marso paviršiaus.

Dėl šios priežasties „Schiaparelli“ per anksti nusimetė savo parašiutą ir deaktyvavo stabdžių sistemą, nors iki Raudonosios planetos paviršiaus buvo likę daugiau nei trys kilometrai. Po tokio manevro zondas ėmė nevaldomai smigti žemyn ir tėškėsi į Marsą.

Europos kosmoso agentūra detalizavo, jog tai buvo sukelta momentinės klaidos įrenginyje, kuri matuoja ir stebi, kaip greitai kosminis zondas sukasi.

Dėl iškreiptų duomenų zondas nesugebėjo tiksliai apskaičiuoti likusio atstumo iki planetos paviršiaus, per anksti aktyvavo visas nusileidimo sistemas ir jau galvojo, kad sėkmingai nusileido, nors praraja dar buvo išties didžiulė.

Deja, tačiau „Schiaparelli“ misija buvo pasmerkta žlugti, kadangi zondas tapo visiškai neveiksnus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Asta Aleksėjūnaitė
(16)
(8)
(8)

Komentarai (1)