10 paprasčiausių pratimų lavinti protą: tereikia pakeisti kai kuriuos įpročius ir IQ taps didesnis  ()

Protas yra didžiausias mūsų turtas. Visi tai žino, ir tai yra šventa tiesa. Protas pernelyg vertingas, kad jį beatodairiškai švaistytume. Juo reikia rūpintis. Kaip tai daryti? Jei nesinori žaisti šachmatais, pateikiame sąrašą 10-ies dalykų, kuriuos kasdien atlikdami, rūpinatės savo smegenimis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Pogulis

Prigulę dienos pogulio pailsiname ne tik kūną, bet ir protą – dienos miegas gerina smegenų funkcijas, stiprina atmintį, pagerėja nuotaika. Net 15 minučių poilsis gali labai stipriai pakeisti mūsų kasdienį gyvenimą. Tad prigulkite pailsėti – ir atsigausite, ir smegenys pailsės. Miegas gerina smegenų veiklą, tad ko vis dar būdraujate?

2. Prieš pat eidami miegoti, užsiimkite kūryba

Kai esame pavargę, mūsų smegenys gali tapti kūrybingesnės. Naudokitės proga! Kas tai bebūtų – ar rašytumėte naują genialų romaną, ar nupūstumėte dulkes nuo seniai pamirštų drobių ir teptukų, kūrybinis potencialas prieš pat miegą sustiprėja, tad galite pasiekti puikių rezultatų. Imkitės darbo ir sukurkite ką nors gražaus. Tik neužmikite su teptuku rankoje.

3. Vienu metu susitelkite į vieną darbą

Ar žinojote, kad smegenys nesugeba vienu metu atlikti kelių užduočių? Susitelkus į vieną užduotį, smegenys dirbs visu pajėgumu, tad pasieksite daug daugiau, nei galite įsivaizduoti. Susiplanuokite darbus, visų pirma darykite tai, kas svarbiausia, ir susikoncentruokite tik į tai. Telefoną plikite kitame kambaryje, išjunkite televizorių ir susikaupkite. Smegenys jums padėkos.

4. Kasdien mankštinkitės ir darykite širdies raumenį stiprinančius pratimus

Visi esame girdėję, kad širdies raumenį stiprinantys pratimai padeda ištreniruoti sveiką kūną. Pasirodo, jie palankiai veikia ne tik kūną, bet ir protą. Kasdien judėjimui skirkite 15-30 minučių. Nebūtina užsirašyti į sporto kubą ar įsigyti brangų treniruoklį. Galite tiesiog kasdien pasivaikščioti po savo rajoną ar apylinkes.

5. Rašykite. Ranka, ant popieriaus lapo

Mus supa nešiojamieji, planšetiniai, „iPad“ kompiuteriai, išmanieji telefonai, visada esame prisijungę prie interneto, o tai reiškia, kad vis rečiau turime galimybę, o ir noro išsitraukti popieriaus lapą ir rašyti ranka. Bet tyrimai rodo, kad kai rašome ranka, daromės protingesni. Tad kitą kartą, kai eisite į susirinkimą, palikite kompiuterį darbo vietoje ir nusineškite užrašų knygelę.

6. Kasdien vartokite multivitaminus

Automobiliui reikia degalų, išmaniajam telefonui – baterijos, o smegenims reikia maistinių medžiagų. Kasdien vartodami multivitaminus, aprūpinsite organizmą reikiamomis medžiagomis. O tai, kaip rašoma leidinyje „British Journal of Nutrition“, palankiai veikia ir smegenis. Patarimas: maisto papildus vartokite kartu su sveiku tirštuoju kokteiliu – pasikrausite energijos visai dienai.

7. Išmokite naują kalbą

Naujos kalbos mokymasis yra geriausia smegenų mankšta. Smegenys mokosi prisitaikyti. Nauja kalba ne tik praturtina gyvenimą ir padeda tyrinėti naują kultūrą, bet ir lavina smegenis. Tad užsirašykite į kursus arba parsisiųskite į savo išmanųjį nemokamą kalbų mokymosi programėlę ir kasdien išmokite naujų dalykų. 8. Spręskite kryžiažodžius ar žaiskite stalo žaidimus su žodžiais Kryžiažodžiai ne tik labai įtraukia, bet ir labai sveika smegenims.

Tyrimai parodo, kad žodžių stalo žaidimai, tokie kaip „Scrabble“, ne tik didina intelekto koeficientą, bet ir gerina smegenų veiklą. Tad spręskite kryžiažodžius, žaiskite stalo žaidimus su draugais ir džiaukitės malonia kompanija bei proto mankšta.

9. Medituokite

Meditavimas yra vienas iš seniausių ir geriausių būdų atsipalaiduoti. Jis taip pat padeda kūnui ir protui. Tyrimai parodo, kad meditavimas pagerina praktiškai kiekvienos smegenų srities veiklą. Tad kasdien skirkite laiko meditavimui. Jausitės labiau atsipalaidavę, džiaugsitės vidine ramybe ir geresne nuotaika.

10. Išsiugdykite optimizmą

Optimistinis požiūris į gyvenimą ne tik padeda mėgautis gyvenimu, bet ir stebuklingai pagerina smegenų veiklą. Tad stenkitės matyti visada pusiau pilną stiklinę ir galėsite ilgai džiaugtis sveiku, guviu protu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(70)
(14)
(56)

Komentarai ()