Parduotuvėse būna dviejų rūšių cinamonas: tikrasis ir toksiškas - kurį renkatės jūs?  (2)

Daugelis beria cinamono į kavą ar į kalėdinių sausainių tešlą ir nesusimąsto, ar tai tikras cinamonas, ar jį primenantis pusbrolis?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip žinoti, ar vartojate tikrą cinamoną – lot. cinnamomum verum, ar apsišaukėlį jo pusbrolį cinamoną, kuris lotyniškai vadinasi cinnamomum cassia?

Kaip rašo qz.com, abejų prieskonių išvaizda, skonis ir kvapas panašūs, bet tai nėra tas pats prieskonis. Patariama vartoti cinamoną iš Šri Lankos, nes jis kvapnesnis (nors ir brangesnis), be to, cinnamon cassia yra kumarino – kiek toksiško komponento, kuris gali pakenkti kepenims.

Nuo 2013 m. Europos Sąjungoje uždrausta dėti cinnamomum cassia į dribsnius ir kepinius, jei kilogramui tektų daugiau nei 50 g prieskonio. Dėl šio nutarimo pakėlė maištą danų kepėjai, nes cinnamomum cassia labiau tinka kepiniams, tad galiausiai buvo padaryta išimtis šventiniam laikotarpiui.

Cinnamomum cassia yra aštresnis prieskonis, daugiausia gaminamas Kinijoje, Indonezijoje ir Vietname. Kartais jį dar vadina cinamonu niekšeliu arba kinišku cinamonu. Norint žinoti, kokį cinamoną perkate, reikia pažiūrėti kilmės šalį, o jei parduodamos lazdelės, galima padaryti bandymą.

Apie 90 proc. cinnamomum verum atvežama iš Šri Lankos. Šri Lankos prieskoniui nuskutama žievelė, tada ploni lakštai susukami į ritinėlius ir džiovinami. Cinnamomum cassia tereikia nulupti žievelę, sukti ir džiovinti nereikia. Taigi jei pakratysite dėžutę malto cinnamomum verum, išgirsite silpną, duslų garsą.

Jei pakuotė perregima, bus matyti, ar lazdelės yra susisukusios, ar tai tėra storesni, kiek užsilenkę lakštai. Jei lakštai, tai – cinnamomum cassia. Jei pakratysite dėžutę su cinnamomum cassia, garsas bus skardus, aštrus, lyg kratytumėte medines lazdeles.

Be to, cinnamomum cassia sudėtyje nėra terpenoidų, kurie tikrajam cinamonui suteikia nepamirštamo jo aromato. Tikrasis cinamonas už cinnamomum cassia brangesnis apie penkis kartus. Šri Lanka kasmet eksportuoja apie 16 000 tonų cinamono, šis skaičius galėtų būti dvigubai didesnis, jei būtų daugiau profesionalių žievelių pjaustytojų.

Šiuo metu yra apie 30 000 pjaustytojų, o šalies vyriausybė pradėjo mokymų programą, kurios metu bus paruošti apie 25 000 pjaustytojų. Be to, Šri Lankoje buvo įsteigta Cinamono eksporto plėtros agentūra, siekiant įveikti vadinamąją kiniško cinamono grėsmę. Per pastaruosius 10 metų dėl cinnamomum cassia šalis prarado apie 50 proc. tikrojo cinamono rinkos, daugiausia todėl, kad pirkėjai nežino skirtumų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(66)
(5)
(61)

Komentarai (2)